torsdag 20 augusti 2009

Höga Kusten

Har i sommar gjort ett besök vid Höga Kusten bron och Hotell Höga kusten som ligger vid det norra brofästet. Dessutom besökte vi Norrfällsviken. Allt detta i det område som är en del av världsarvet. Det är inte bara i Junsele och Ramsele som man hittar pärlor i Ångermanland utan även här ute vid kusten.

Hela Projekt Höga Kusten genomfördes mellan ären 1993 och 1997. Då byggdes 32 km ny Europaväg och 35 broar. Den största av dem, Höga Kusten bron, har sin förebild i Golden Gate bron i USA och är ett av Sveriges allra högsta byggnadsverk. Bropelarna sträcker sig 180 m upp i luften, ovanför vattenytan. Brons längd är 1800 m och har fyra stycken filer, två åt varje håll. Invigningen av bron skedde december 1997. Om bron och hur det gick till att bygga den kan man läsa på http://www.hogakustenbron.nu (vilket också är källan till denna fakta). Där kan man se bilder ifrån brons byggnation. Här följer några egna bilder av bron.



Hotell Höga Kusten är ett trevligt och mysigt hotell med endast 28 rum. Det dubbelrum som vi bodde i var inte stort men det fanns i alla fall plats för en dubbelsäng och en barnsäng. Utsikten genom fönstret hade vi mot bron och Ångermanälvens utlopp. De har en relaxavdelning som man kan hyra. Där finns bastu, duschar och ett bubbelbad utomhus på en terrass, för 6-8 personer. Den bokade vi för två timmar under kvällen så när vi ätet en god middag tillbringade vi en stund i bubbelbadet. Även där hade man utsikt mot bron. Detta är ett hotell som vi kan rekommendera, mysigt, litet, inte svindyrt och med stora möjligheter att ha en trevlig kväll med god mat, bastu eller/och bubbelbad. Deras hemsida finns här.




Norrfällsvikens fiskeläger är från 1600-talet och alltså över 350 år gammalt. Här finns en del saker att göra. Det finns Campingmöjligheter och fritids- och konferensanläggning, ett museum som visar lite om fiskelivet i området under åren. För de som gillar golf finns det en golfbana och en liten bit från byn finns ett havsbad. Här finns också ett gammalt kapell som fiskare från Gävle byggde 1649. Ett intressant ställe men tyvärr hade vi lite dåligt väder när vi var där.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar