tisdag 27 oktober 2009

Brand i Junsele

Fick ett tips via Magnus hemsida om att det finns scannade tidningar på en sida från Kungliga Biblioteket. Gick in där ikväll och sökte på Junsele och hittade följande notis i Blekingeposten från den 31 december 1880. Den handlar om en brand hos Andreas Edin som inträffade strax före jul samma år. Lite intressant tycker jag det är att detta var en nyhet så långt bort som i Blekinge!!!

Inrikes
Hernösand. Den 19 dennes nedbrann hemmansegaren Andreas Edins i Krånged, Junsele socken, tillhöriga mangårdsbyggnad. Edins dotter Maria hade kl. 7 på morgonen stigit upp och påtändt en i taket i hennes sofrum i öfre våningen hängande fotogenlampa samt derefter begifvit sig ned på gården. Sedan hon kommit ned, varseblef hon, att rök trängde ut från en glugg i öfre vinden, hvarför hon i sällskap med andra personer skyndade upp och märkte då ett i taket midt ofvanför lampan brändt hål af vid pass 2 decimaltums vidd Lampan släcktes, men kort efter märkte man, att elden hunnit antända husets öfversta botten. Oaktadt en mängd folk kom tillstädes och de största ansträngningar gjordes, lyckades man dock icke blifva herre öfver elden, utan huset nedbrann, hvaremot en betydlig del af lösegendomen och de i närheten varande husen räddades. Handlanden G. Hultqvist, hvilken hade sin handelsbod och sitt kontor uti det nedbrunna huset, kommer att genom branden drabbas af en betydlig förlust, oaktadt han uti Skandia hade sitt lager försäkradt för 15,000 kr. Äfven Edin som för 4,000 kr. hade sitt lösörebo och åbyggnad försäkrad uti Junsele sockens brandstodsbolag, torde få vidkännas en icke ringa förlust.

3 kommentarer:

  1. Tack för tipset om de digitaliserade blaskorna. Har bara sett KB:s digitaliserade gamla post-tidningar tidigare.

    SvaraRadera
  2. Göran Stenmark berättade för mig vilken gård i Krånge som detta gällde. Jag har faktiskt varit in på tomten där, men inte in i något hus. Det står flera gamla hus kvar där fortfarande. Det finns även en gammal stenkällare som Stor-Sven har byggt på samma tomt. Jag måste titta på källaren nästa gång jag kommer i närheten.

    SvaraRadera
  3. Intressant, den får du besöka och knäppa kort på så vi har dokumenterat en byggnad till som Stor-Sven gjort!

    Mats

    SvaraRadera