söndag 15 november 2009

Johan Petter Wallin

Läste en artikel i Tidningen Ångermanland för någon vecka sedan (tisdagen den 3 november) där titeln Akademipristagare från Vallen fångade mitt intresse. Med tanke på att jag senaste tiden tittat i en del gamla tidningar för att finna intressanta notiser från Ramsele och Junsele socknar så var det roligt att se att denna artikel kommit till tack vare att Göran Stenmark på SVAR i Ramsele hittat en notis om ett dödsfall i Sollefteå-Bladet 1898. Han rotade vidare och hittade att denne J.P. Wallin föddes 1847 i Vallen, Junsele socken. Att han vid 11 år flyttade med resten av familjen till Åsele socken och att han därifrån flyttade till Hälsingland. Han tog sin studentexamen i Hudiksvall och skrevs sedan in vid filosofie fakulteten på Uppsala Universitet. Johan Petter skulle läsa till präst men han kom på andra tankar och han fastnade för skrivande och blev istället skald. År 1872 kom hans första diktsamling, Visby fall och 1879 fick dikten Vid älvarna i Babel första pris i familjejournalens författartävling. Av Svenska Akademin fick J.P. andra pris 1882 för dikten Karl XII, tjugofyra sånger. För det fick han medalj i silver och 750 kronor. Han fick också i uppgift av Svenska Akademin att börja arbeta med den Svenska ordboken. Mellan åren 1875 och 1883 redigerade han Västernorrlands Allehanda och Medelpads Allehanda. Han avled bara 50 år gammal den 15 maj 1898.

Mera om honom finns att läsa på en hemsida om honom som Junsele hembygdsförening skapat samt på hemsidan om Junselevallen.

2 kommentarer:

  1. Hej! Tack för att du lade ut om JP Wallin. Han är värd att lyftas fram ur glömskan, nu får ju Junsele en egen "Pele Molin"

    SvaraRadera
  2. Hej Göran!

    Roligt att ni hittat en "kändis". Har du mera rolig information om honom får du gärna skriva mera här eller skicka så lägger jag in.

    mvh

    Mats

    SvaraRadera