lördag 19 december 2009

Vagnforsen i Ramsele

Har hittat ett vykort som visar Vagnforsen i Ramsele från början av 1900-talet. Poststämpeln visar Lycke den 29 oktober 1912 och det finns också en notering om att det är skrivet i Tjuvkil den 28 oktober.

Om man slår på nätet på Wikipedia får man följande information om orten:

Tjuvkil
är en tätort i Kungälvs kommun.
Tjuvkil ligger utmed
väg 168 cirka 16 kilometer väster om Kungälv. Vid Tjuvkilshuvud finns det en båthamn med en kiosk som är öppen sommartid.
Namnet har inget med bandit att göra utan är en utveckling från norskans tioffakyl (1354) som förmodas betyda "tvåviken" eller dubbelviken (jämför tjog, tjugo på svenska med tyve på norska). Orten har alltså sitt namn efter sina två nästan identiska vikar som fanns från och med sen järnålder.



Hur har ett kort från Vagnforsen i Ramsele hamnat nere i Bohuslän? Mottagaren av kortet är Fru Hildur Behrens, Karl Gustavsgatan 67 i Göteborg. Kan inte se någon direkt koppling till Ramsele där och avsändarens förnamn (finns inget efternamn) är svårt att läsa.

Texten på kortet var inte helt lätt att läsa och det finns några ord som jag inte är helt säker på men i stort lyder texten som följer:

" Hjärtligt tack för kortet. Det var riktigt ett nöje att få höra något från dig. Så du har flyttat. Det var väl bäst så att vara sin egen. Tack! Skall allt komma till dig när jag kommer till stan. Tänkte mig dit som nu på lördag. Då kommer jag upp ett slag. Hoppas du är hemma. Gott du finge vara någorlunda stark. De käraste hälsningar fr Vän. Lyda (?)"

Någon som vet vad det kan vara för träställning som man ser mitt ute i forsen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar