lördag 16 januari 2010

Anders Nilsson Fribevågen

Följande notis kunde man läsa i Tidning för Wennersborgs stad och län den 8 september 1893:

Lönkrögarens slut. Den 24 augusti anträffades i en hölada på Edens byområde, Junsele socken, en död mansperson, hängande i en snara och stadd i starkt förruttnelsetillstånd, skrifver Hernösands Posten. Det har utrönts att han i lifstiden hetat Anders Nilsson, med binamnet "Fribevågen". Han hade sedan 20 á 30 år tillbaka strukit omkring från ort till annan, endast sysselsättande sig med lönkrögeri. Den 15 augusti hade han kommit till hemmansägaren Forssén i Eden, där han fått ligga i en loge, men när Forssén erhållit kunskap om att Anders Nilsson ämnade sälja spritvaror till det flottningsmanskap, som väntades till Eden den 17 augusti för att uppbära slutlikvid, blef han tillsagd att aflägsna sig. Sedermera hade fjärdingsman Vallroth anträffat honom och fråntagit honom 16 buteljer konjak. Anders Nilsson hade då gråtande aflägsnat sig, förklarande sig ej veta hvaraf han skulle lefva, om han ej återfinge konjaksflaskorna.

Tittar man i död- och begravningsboken för Junsele 1893 kan man läsa följande:

f. Arb. Anders Nilsson (Fribevågen) från Högeruds socken i Wärmlands län. Död i aug. 59 år 4 mån och ? dagar. Självmord: hängning. Begravd i tysthet den 24 september. Attest sänt till Pastors Ämbetet i Högerud d, 24 sept. 1893.

Någon som vet mera om honom? Jag har tittat i Död- och begravningsbok för Högerud 1893 utan att hitta någon notis om honom där. Har inte heller hittat någon lämplig född i denna församling. Var kommer namnet Fribevågen ifrån?

1 kommentar:

  1. Även jag har länge sökt denne persons bakgrund men gått "bet". Hoppas att detta inlägg kan ge svar.
    Göran Stenmark

    SvaraRadera