söndag 31 januari 2010

Ramsele nya kyrka

Här kommer ett vykort som såldes på Tradera för några veckor sedan. Tyvärr så lyckades jag inte köpa det utan blev överbjuden i sista stund. Ofta är det inga bud alls på auktioner men så sista timmarna innan den är färdig så kommer det många bud och proffsen sitter och lägger bud i sista minut för att ingen skall hinna få ett meddelande om att de tidigare högsta budgivarna är överbjudna och hinna lägga ett bud till. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att bevaka slutet på denna auktion. Det är ett ganska ovanligt kort tror jag som jag inte sett tidigare ute på Tradera, föreställande Ramsele nya kyrka och Vita Villan.

I slutet på 1700-talet bodde cirka 600 personer i församlingen, 50 år senare var folkmängden omkring 1600 personer. Detta gjorde att det under flera år funderats på en ny kyrka. Församlingsborna hade enats om en ny kyrka redan 1833 men det var först på 1850-talet som bygget påbörjades. Tillstånd för byggandet skulle inhämtas av Kungl. Maj:t, ritningar till kyrkan upprättas och godkännas. Materialet anskaffas och köras till platsen för bygget. Arkitekten hette Hafvermann och hans ritning av en stenkyrka godkändes och stadsfästes av Konung Oscar I år 1855. Byggmästare blev en förre detta korpral vid namn Lagerstrand. Arbetet utfördes genom dagsverken av socknens bönder. Arkitekten hade erbjudit sig att göra detaljritningar på kyrkan men sockenstämman bestämde att byggmästaren kunde göra dessa, han fick därför ganska stor frihet i byggande, vilket han också tog. Den 22 mars 1857 påmindes byggmästaren därför att följa ritningarna. Hafvermanns smäckra torn blev i byggmästarens händer ett fyrkantigt klumpigt torn. Kanske tyckte han själv att han tagit sig för stor frihet för i augusti 1857 begärde han att få fullborda kyrkan och inredningen på egen bekostnad. Det blev senare diskussioner om en hel del detaljer som inte var placerade enligt de godkända ritningarna. Största diskussionen verkar det ha varit om predikstolen som placerats ovanför altaret. Ritningar gjordes för en ny predikostol och den togs i bruk så sent som 1894. Biskopen Israel Bergman invigde kyrkan den 26 september 1858. (Uppgifterna hämtade ur boken Ramsele-Edsele bygd).

2 kommentarer:

  1. Hej Mats!
    "Släkten är värst!" Det var jag som fick kortet!
    /Stefan Lundin

    SvaraRadera
  2. Hej Stefan!

    Bra att det hamnade i släkten! Då kanske du kan scanna det så att jag kan få en bättre upplöst kopia av det? Försökte spåra avsändare och mottagare men hittar ingen direkt koppling till Ramsele där (förutom att det verkar vara skrivet i Ramsele på 1936).

    Ha det bra!

    Mats

    SvaraRadera