måndag 22 februari 2010

För 100 år sedan

Vad stod det i tidningen om Ramsele och Junsele för 100 år sedan, dvs den 22 februari 1910 (som var en tisdag). Jag har tagit några notiser ur Sollefteå-Bladet för detta datum.

Det första som jag hittade var en annons för kaffe. Blyfärgat och polerat kaffe låter ju inte så gott?!?! Knut Jacobson verkar ju vara en handlare i Ramsele, kanske finns han i handelsregistret.

Ramsele: Hvarför köpa blyfärgadt och poleradt kaffe till högsta priser då Ni hos undertecknad få köpa äkta Santos kaffe till kronor 1,15 pr kg. Knut Jacobson.

En Junselebo som startar affär i Edsele.

Edsele: Härmed tillkännagifves, att jag i början af mars månad kommer att i f.d. Edströms gård i Ödsgård öppna speceri-, manufaktur- och diversehandel, rekommenderande mig i den ärade allmänhetens vällvilliga hågkomst vid förefallande varubehof. Junsele den 21 febr. 1910. Gust. Jacobson

Junsele Idrottsförening står det också om.

Junsele Idrottsförening hade den 13 dennes extra sammanträde å idrottskaféet, hvarvid till styrelse för 1910 valdes nedannämnda personer: kandidat Hilmer Andersson, ordf., bagaremästare F. Löfvenberg, v.ordf., handelsbiträdet Joh:s Vesterlund, kassör och materialförvaltare, Alfr. Jonsson, sekr., faktor J. Gotth. Jonsson, klubbmästare, samt insp. Th. Hägglund och handlanden J.O. Vallroth. Till styrelsesuppleanter valdes arbetaren Edon Vesterlund samt handelsbiträdet Axel Jacobson. Revisorer blefvo inspektorerna A. Th. Svanström och Leon. Johansson med handelsföreståndaren O.A. Ohlsson och handelsbiträdet L. Eriksson som suppleanter. Den 14 dennes hade styrelsen sammanträde, hvarvid till kontrollanter för idrottsmärket föreslogos förutnämnda hrr Hilmer Andersson, J. Löfvenberg, Goth. Jonsson, Joh:s Vesterlund och Alfr. Jonszon, skrifves till Soll.-Bl.

Man kan också läsa att Werner Kristoffersson i Ramsele blivit utsedd till storlogeombudskandidat för Kretslogen A.W. Styrlander när de hade sitt kvartalsmöte i Sand. Sex av kretsens loger var representerade. Någon som vet vad detta var för typ av loge?

Måste avsluta med att ta med två notiser från Sollefteå. Var det så här det gick till för att kartlägga handikappade personer i församlingen.

Döfstumma födda Åren 1892 till och med 1903 och kyrkoskrifna i Sollefteå, skola anmälas före 1 Mars. Sollefteå den 16 Febr. 1910. Pastorsämbetet.

Blinda
under 20 år och kyrkoskrifna i Sollefteå-socken eller köping skola anmälas före första mars. Sollefteå den 21 febr. 1910. Pastorsämbetet.

Det förklarar hur dessa listor kom till i husförhörslängderna fast jag kan ju undra hur de blinda kunde läsa denna notis när det inte var i blindskrift. Det brukar också finnas en lista över idioter men dessa var i alla fall inte efterfrågade i detta nummer av Sollefteå-Bladet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar