fredag 30 april 2010

Jöns Jönsson i Imnäs

Jöns Jönsson är en intressant person. Han föddes i Ström sn 1815 och det finns ingen by angiven i födelseboken. Han var en son till Jöns Jönsson Gärd (1792-1858) och hans hustru Märta Sparrfeldt (1790-1841). Jöns Gärd var dragon vid Jämtlands dragonregemente och när han fick avsked tog han först upp ett nybygge i Trångåsen, Ström sn och sedan flyttade han med familjen och bosatte sig i Stenvikstrand, Ramsele sn. Efter hustruns död flyttade Jöns till Sel, Ramsele sn och gifte om sig och fick flera barn till. Många av barnen har en intressant historia där det är flera som utvandrade till Amerika, en son bosatte sig på Fidjiöarna och en son utvandrade till Brasilien.

Men det är äldste sonen Jöns som jag skulle berätta lite om. Han blev dräng och var på flera olika gårdar innan han hamnade hos bonden Henrik Persson i Imnäs, Ramsele sn. I slutet av 1830-talet så omkom Henrik då han hamnade under ett träd vid avverkning och Jöns behövdes ännu mera på gården eftersom barnen var små och änkan inte kunde klara allt själv. Det bar sig inte bättre än att drängen och änka blev förtjusta i varandra och den 2 april 1841 gifte de sig. Äldsta sonen Jöns föddes redan 1839, andra barnet Ingrid Märta 1841, Erik Jakob 1843, Vendla Kristina 1847 (min farfars farmor) och Henrik 1849. Det gick några år men när barnen från första barnkullen mellan Henrik Persson och Anna Johansdotter (1810-1893) blev stora så tog sonen Per Henriksson över hemmanet. 1871 står det att Jöns Jönsson flyttats över till obefintlighetsboken. Där står han kvar ända in på 1950-talet. Vad hände honom? Under många år letade vi honom.

Det dröjde till slutet av 1990-talet innan vi fick upp en ledtråd så vi kunde återfinna honom. En person i USA hade skrivit ett inlägg i Anbytarforum under Junsele och frågade efter några andra anfäder till mig. Min bror svarade på detta inlägg och fick ett tack tillbaka och en hänvisning till en hemsida där det fanns många svenskar som utvandrat till Crawford County i Iowa, USA. Han gick in där och hittade rätt på Jöns Jönsson, eller John Sparrfeldt som han kallade sig där borta. Han kunde knappt bärja sig när han berättat det för mig vad han upptäckt. Nästan direkt skrev han ett mail till mannen i USA och det visade sig att han också var ättling i rakt nedstigande led från Jöns. Mannen var en guldgruva när det gällde information, han hade forskat länge, hade mängder av information, däribland ett stort antal brev som folk i Sverige skrivit till John i USA. Dessutom fick vi tag på ett kort av honom som tagits på 1890-talet.

Vad var det då som hände när han förklarades obefintlig? Jo, cirka 1865 rymde han från Sverige tillsammans med yngste sonen Henrik och hans hustru. Jöns tog namnet John Sparrfeldt och bosatte sig i Stockholm, Crawford County, Iowa. Där tog han upp ett nybygge. Sonen Henrik fick en dotter men på 1880-talet så knivmördades han och John skrev brev till sin äldste son Jöns Jönsson Näslund i Sverige och han kom över till honom och bosatte sig där. De tre andra barnen och hustrun blev kvar i Sverige. Många av de bevarade breven talar om hur förhållandena i Sverige var från 1870 till ca 1890-talen. Något annat intressant som också omtalas i flera brev är ett arv efter den bror som utvandrade till Fidjiöarna och som tydligen avled där, även han på 1880-talet, ogift men som ägare till två plantager. De diskuterar arvet men det verkade vara problem att få ut allt så jag tror aldrig att de fick hela arvet. John avled 1895 och begravdes då i familjegraven på Kiron Cemetery. Hustrun Anna hade då avlidit två år tidigare hemma i Sverige. Hon var kanske ägaren till skåpet hemma hos Sven Svensson som jag berättade om i förra inlägget.


Som avslutning kommer ett kort av John Sparfeldt (1815-1895).

4 kommentarer:

 1. Hej Mats! Jag minns att det fanns en "Sparrfelt" i Näsåker i min barndom. Jag har för mig att han var frisör, men där är jag inte helt säker. Jag förmodar att han tillhör samma familj som du skriver om. Känner du till vem denne Sparrfelt i Näsåker var?

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant läsning det borde göras en film om denna familj.

  SvaraRadera
 3. Jörgen Sjölén13 maj 2010 22:16

  Hej Mats
  Vet du något mer om sonen Henrik, som blev knivmördad?
  Jag la ut en efterlysning på din sida angående min morfars morfars systers, och denne man svarade på efterlysningen och trodde det var min mf mf syster som var gift med Henrik, dock har jag inte kunnat bekräfta detta helt ännu.

  SvaraRadera
 4. Hej Jörgen!

  Samma dag som Henrik utvandrade till Amerika så åkte Brita Stina Jonsdotter f 1842 20/6 i Hocksjön, Ramsele sn. Hon var en dotter till Jon Carlsson och Anna Maria Ersdotter. Har inte heller hittat den slutliga kopplingen men det är mycket troligt att det är hon som blev Henriks hustru. Det är också hon som Glenn har med på sin hemsida (http://virts.rootsweb.ancestry.com/~gwgustaf/library/Base/d163.htm#P855) men han har ett annat födelsedatum på henne (10 juni istället för den 20).

  mvh

  Mats

  SvaraRadera