lördag 14 augusti 2010

Besökare på Hemsö fästning

Det har varit en del kändisar på Hemsö fästning och den som är mest känd tillbringade två veckor där under sin värnplikt i slutet av 1960-talet. Hur säker än fästningen ansågs vara mot kärnvapen och giftiga gaser så var den tydligen inte tillräckligt säker för denne kändis för han tillbringade nätterna på residenset inne i Härnösand. Han har lämnat ett avtryck kvar på vägen i officersmässen.

Nere i fästningen finns det många gamla skyltar kvar med en skojig utformning men oftast ett allvarligt budskap i botten. En av skylten påpekar speciellt vikten av att inte låta obehöriga springa runt där nere i gångarna och inhämta information som de inte borde få veta.
Det kunde ju också vara så att personerna var behöriga men ändå tog fram information som inte borde komma vidare. En annan (ö)känd person som tillbringat tid här nere var Stig Wennerström. Han föddes 1906 i Stockholm och dog 2006 i Danderyd, blev alltså nästan 100 år. Han tjänstgjorde i Flygvapnet och tjänstetiden enligt Wikipedia var 1929 tom 1963. Ansågs vara spion för Ryssland från ca 1948 och till 1963. Han dömdes för grovt spioneri 1964 till livstids fängelse, en dom som sedan ändrades till 20 år och han fick därför villkorlig frigivning 1974. Wennerström var nere i Hemsöfästning, och porten nedan byggdes efter att han hade avslöjats för att det skulle finnas något i anläggningen som han inte kunde ha avslöjat för Ryssland. Porten är därför döpt till "Wennerströmska porten".

En annan känd spion som också varit nere på Hemsö var Stig Bergling. Men om honom fick vi inte höra några historier och han verkar inte ha satt samma spår där nere som Wennerström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar