måndag 9 augusti 2010

Hemsö fästning

Jag har varit på en rundtur upp till Ångermanland och tänker berätta om några platser och sevärdheter framöver som jag besökte och kan rekommendera andra att besöka. Flera av dessa platser ligger nära där jag växt upp och trots detta så är det i alla fall två av dem som jag inte besökt tidigare. Visst är det väl ganska vanligt att man hellre åker en bit för att hitta något intressant än att söka på hemmaplan? Så har det nog i alla fall varit för mig.

Ett ställe som jag besökte (som inte har med varken Ramsele eller Junsele att göra men är intressant i alla fall) är Hemsö fästning som ligger på Hemsön någon mil norr om Härnösand. För att komma ut dit så måste man åka färja så kom ihåg att titta vilka tider färjan går innan ni åker dit. Färjeresan tog inte många minuter men vi missade en precis och fick vänta i 40 minuter på nästa.

Efter att ha kommit i land på Hemsön var det bara att följa skyltar på vägar som blev smalare och smalare och tillslut kom vi långt ut i skogen till en stor parkering och där var bergrummet. Vi gick på en guidad tur (vilket var enda chansen att komma ner i anläggningen).

Det är en imponerande anläggning som har en lång huvudgång som är över 600 m lång och dessutom finns det sidogångar och rum. Anläggningen finns i det 140 m höga Storåberget och är insprängd på ca 40 m djup. Den började byggas på 1950-talet och stod klar 1957. Användes fram till 1987 för att slutligt stängas 1989. De saker som fanns där nere då har bevarats. På bilden ovan ser vi en av två operationsrum nere i anläggningen och där kunde flera operationer genomföras varje dygn (tror guiden sa åtta stycken i varje rum).

I detta rum förvarades ammunition till de sex stora 15,2 cm kanonerna som finns ovan jord. Ammunitionen firades upp ca 15 m till de som manövrerade kanonerna för att de skulle kunna ladda och skjuta. I kanonhuset fanns två riktare, en som reglerade i höjdled och en som justerade i sida och även tryckte på avtryckaren.

Här ser man en del av den långa gången genom anläggningen. Dörrarna in till vänster går till små sovalkover där sex värnpliktiga sov i varje eller fyra officerare. Här nere kunde 340 personer (enligt guiden) klara sig i flera månader. Mera information om Hemsö fästning finns här. Helt klart värt ett besök!

1 kommentar:

  1. Du kan skiva en fortsättning och berätta om kungen, Stig Bergling och Stig Wennerström också...

    SvaraRadera