fredag 29 oktober 2010

Elim i Ramsele

Hittade några bilder på nätet som visar Elimkyrkan i Ramsele. Huset finns kvar än i dag och i Ramsele hembygdsbok kan man läsa mer om både kyrkan och baptistförsamlingen i Ramsele. Texten som följer är hämtat ur den boken.

Baptismen kom till Sverige i mitten av 1800-talet. Det var en ung göteborgare, G.W. Schröder som kom hem från Amerika som baptist. Den första svenska baptistförsamlingen bildades 1848 i Halland när åtta personer döptes.

Annandag pingst, den 13 juni, 1859 bildades Ramsele Baptistförening av tre personer. Dessa var Lars Molander, P.O. Palmkvist och Kristina Andersdotter, vilka döptes i Helgumsjön av H. Hällander. Hösten 1877 bildades i Helgum en missionsförening av medlemmar från Helgum, Graninge och Ramsele baptistförsamlingar och den sände i januari 1878 sin förste anställde predikant N. Eriksson till Ramsele. Församlingen växte långsamt men ökade stadigt sitt medlemsantal och 1901 tog man emot 37 nya medlemmar och antalet steg till 86 st. 1902 var siffran 97 och året efter 106 matrikelförda. Under årens lopp har många medlemmar flyttat ut till andra församlingar och till Amerika samt att nya församlingar bildats som tagit medlemmar. När artikeln i boken skrevs på ca 1970 hade församlingen ca 90 medlemmar

Till att börja med hölls samlingar i hemmen eller ute men 1881 flyttade handlaren A. Forsberg in från Älvdalen och bosatte sig i Krången och där fick församlingen en fast punkt. När han 1884 flyttade till Amerika så upplät kyrkvärden Johan Ersson ett rum åt församlingen. Lars Molander ordnade sedan en lokal i sin fastighet när han flyttade in i församlingen och den 23 augusti 1903 fick församlingen inviga det nybyggda Elimkapelet.

2009 firades 150 års jubileum och då deltog bl.a. Siewert Öholm och predikade. Det var ingen slump att han dök upp där eftersom han växte upp i kyrkan och församlingen. Enligt en artikel som jag hittade på nätet var Anna-Greta Frisk pastor i församlingen vid det tillfället och församlingen hade då 14 medlemmar.

2 kommentarer:

  1. Tyvärr avled A-G Frisk en kort tid efter 159-årsjubileet. Hon var f.ö. född i Kilåmon (tillhör inte det Ramsele?)

    SvaraRadera
  2. Kilåmon tillhör Ådals-Liden församling. Gränsen går mellan Imfors (eller Grönbäck som det också kallas) och Forsnäs (där jag är född och uppväxt). Nästa by mot Näsåker är Sundmo och sedan Kilåmon.

    mvh

    Mats

    SvaraRadera