söndag 24 juli 2011

Lisa Stina Ersdotters brudkjol

I mitt föräldrahem fanns ett paket uppe på vinden som innehöll en kjol som skulle varit min mormors mormors som hon hade haft på sig vid sitt bröllop. Tror att jag fick se den vid något tillfälle men den var så skör så vi ville inte öppna paketet för ofta. Kjolen är troligen sedan 1865 när hon, Lisa Stina Ersdotter, gifter sig med min förfader Per Persson (1835-1872). I det giftet blev det fyra barn, varav tre blev vuxna. Lisa Stina var född 1843 och hon gifte om sig 1879 med Johan Andersson (1838-1923). De fick också fyra barn tillsammans. Lisa Stina avled 1918.

Mamma lämnade för några år sedan in kjolen till Länsmuseet i Murberget, Härnösand. Man kan där finna dessa bilder och text om kjolen.


Brudkjol i svart sidentaft. Kjolen är hellång, något längre bak. Den är sydd av nio våder, fyra bak och fem fram. I sömmen mellan två av framvåderna sitter det en påsficka i brunt linnetyg med lock och dekorationsknapp. Kjolen har en smal linning som är skodd med brunt linnetyg. Den är slät fram och har lagda veck i sidorna och är kraftigt rynkad bak. Öppningen är placerad mitt bak och stängs med hyskor/hakar i linningen. Kjolvåderna är skarvade närmast linningen med remsor av varierande bredd. Vidd i nederkant ca 3640 mm. Fållen är skodd med en bred remsa limmat brunt linnetyg och själva kanten är förstärkt med ett mörkgrönt kantband. Kjolen är i dåligt skick med många mindre hål och fläckar och en stor reva.I fickan ligger en fingervante i svart bomullstrikå med oklart ursprung.Detaljfotot visar en bit av linningen och rynkningen bak från avigsidan.


Detaljfoto av en bit av limningen.

1 kommentar:

  1. Så roligt att klänningen bevarats och bevaras! En fortsatt fin sommar! Anita i Omsjö

    SvaraRadera