torsdag 28 juli 2011

Släktträff med Mähler-släkten

Den 9 juli var det dags för släktträff med Mählersläkten i Sollefteå. Föreningen brukar ha träff vart tredje år och ger årligen ut cirka två nummer av ett enkelt blad. Dessutom så har en smedja byggts upp på Bruket, Sollefteå och den kan man besöka genom att ringa till styrelsen. Träffen inleddes med ett öppningsanförande av avgående ordförande Carl-Erik Mähler. Därefter spelade spelmän från Resele i cirka 40 minuter och sedan var det lunch och släktdiskussioner för att avsluta med årsmöte i föreningen. Släktföreningen har också en hemsida.


Spelmännen från Resele som kör en av många låtar.


Den förste kände Mähler hette Karl Fredrik Kristian och levde mellan 1718 och 1790. Han var född i Tysland och skrivs som stålsmedsmästare. Han kom till Sollefteåbruk i slutet av 1740-talet på rekommendation av Jonas Alströmmer (potatiskungen). Då var han gift med Helena Foss 1712-1802 och hade flera barn med sig. Sonen Johan Vilhelm Adolf Mähler 1742-1791 arbetade också som stålsmed men efter ett stöldmål blev han förvisad från Bruket (detta kan man också  läsa mera om på föreningens hemsida).


Mählers smedja återuppstod 1995.

Nästa släktträff om tre år och då var önskemålet att den skulle gå av stapeln i Mälardalen eftersom de flesta medlemmarna bor i detta område.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar