lördag 30 april 2011

Genealogiska Föreningen

För några veckor sedan var jag på GF årsmöte. GF står för Genealogiska Föreningen och det är en gammal förening som jag själv varit med i sedan 80-talet. Det är en av de äldre släktforskar föreningarna och har anor sedan 30-talet. Jag var på ett årsmöte för några år sedan och det blev en häftig tillställning med två läger i föreningen men detta årsmöte var helt lugnt och överspelat på drygt 40 min. GF har en stor klippsamling med dödsannonser och sedan håller de på med ett projekt för att registrera inrikes pass. För att komma till deras hemsida så klicka här. De har en hel del material som kan vara intressant att titta på. Nu har de också ganska mycket på "nätet" så är man bara medlem kommer man åt t.ex deras klippsamling. Den är definitivt värt ett besök. Jag har tittat lite i registret och hittat några notiser både från Ramsele och Junsele.


Årsmötet gick av stapeln i Uppsala på Uppsala Arkivcentrum.

Efter mötet berättade 1:a arkivarien lite om vilka handlingar som de har i sitt arkiv och tipsade om en del andra arkiv och dokument som det inte söks så ofta i, bl.a kyrkostämmoprotokoll. Det var en intressant dag och jag fick en del tips om andra källor att leta i.

fredag 29 april 2011

Storstädning

Killen har letat rätt på alla lösa saker på övervåningen och placerat dessa i trappen. Är detta matematik? Enligt förskolans pedagogik skulle det säkert hamna under det ämnet att samla saker på ett och samma ställe.


Kan han verkligen ha klarat detta själv eller har han fått hjälp?

Det behövs nog mer än en för att klara av att ställa till en sådan röra på så kort tid.

torsdag 28 april 2011

Farmors föräldrar

Farmor berättade en hel del om sin far Henrik Petter Sundqvist, eller "Hinke Sunqvist" som han kallades. Modern hade hon däremot ganska vaga minnen av och det är inte så konstigt eftersom hon dog redan när farmor var sex år gammal. Bilden nedan är enda kortet som jag har sett av hennes mor Inga Karolina Nilsdotter. Bilden av Hinke är av senare tid och korten från olika år har monterats ihop till ett gemensamt kort på dem.

Inga Karolina Nildotter föddes 1877 i Imnäs, Ramsele sn. Hon var en dotter till Nils Henriksson och hans tredje hustru Greta Maria Nilsdotter. Nils hade en son och en dotter som utvandrade till Amerika och dottern avled där på 1950-talet och sonen på 1960-talet. Henrik Petter föddes 1874 i Sundmo, Ådals-Liden sn och var en son till Erik Petter Sundqvist och hans hustru Sara Greta Henriksdotter (1834-1927). Ett kort av Sara Greta finns på annan plats i denna blogg. Inga Karolina avled i Spanska sjukan 1918 medan Hinke dog 1967. Makarna hade flera barn och en dotter lever idag och är 100 år och en annan dotter blev 102 år gammal.

måndag 25 april 2011

Ångbåt på Faxälven

Ett nytt kort som fanns på Tradera idag. Bjöd på det men tyvärr var det någon som kom och bjöd över mig en minut innan auktionen var slut. Hann inte med! Att man aldrig lär sig! Borde ha dragit till med en betydligt större summa för detta kort, har nog aldrig sett motivet tidigare så det kan inte vara speciellt vanligt (till skillnad mot kortet från början av 1900-talet som föreställer hur det såg ut där Ramsele Centralskola idag finns, den finns hur många som helst av). Men det var först när det var för sent som jag insåg att det var ett ovanligt kort.

Någon som känner igen husen vid "kryssen"?

lördag 16 april 2011

Ramsele gamla kyrka

Här kommer två vykort från Ramsele.

Först ett kort av Ramsele gamla kyrka i vinterskrud.

Den röda klockstapeln som ligger på höjden vid gamla kyrkan.

lördag 9 april 2011

Nu är hockeysäsongen slut!!

Säsongen har varit upp och ner hela tiden och jag har slitits mellan hopp och förtvivlan. MoDo-laget har haft en sådan rutin och skicklighet att de inte borde hamna i det läge som de gjorde utan borde varit i slutspel istället. Men så många matcher som jag sett där de gamla rutinerade bara åker omkring utan att engagera sid eller kämpa, jo korta stunder har de väl i och för sig visat lite kämpaglöd, men det håller inte i Elitserien och inte heller i kvalserien. Det trista har ju också varit att de ofta spelat som sämst mot de lag som de borde vinna mot, som de slagits med i slutet av tabellen. Topplagen har de spelat bra mot ofta och tagit ett antal segrar. Därför var jag nog lite extra orolig igår när de skulle spela en "måste-match" till. Men igår kämpade de verkligen och det var spelare som inte visat så mycket tidigare under säsongen. Hasse Jonsson klev fram och spelade som jag inte sett honom göra på flera säsonger, synd bara att han inte fick avsluta sin dribblingstur med ett mål. Josefsson var mera aktiv än på länge och Magnus Häggström hade en period när han var aktivast på planen. "Susse" är på rätt ställe som vanligt och Skröder tvekade aldrig när han lade in pucken i nättaket, när det som bäst behövdes, och dessutom i sin 300:e match i MoDo-tröjan. Nagy verkade också piggare än tidigare. Sedan får man ju inte glömma bort Tarki som höll nollan. Bitvis kändes det ganska lugnt men jag vågade inte ta ut segern förrän det återstod en halv minut av matchen.

Robert Rosén som gjorde 1-0 till MoDo på pass från Nagy (bilden lånad från Modo´s hemsida)

Målskytten som gjorde 2-0 bara 8 sekunder efter 1-0, Per-Åge Skröder i sin 300:e match.

Slut alltså på nationell hockey (även om jag kommer kolla resultat mellan Skellefteå och Färjestad) men sedan blir det VM i maj och innan dess hoppas vi att Sedin tar hem poängligan i NHL och Vancouver vinner Stanley Cup.

Spännande också framöver att se hur MoDo tänker bygga upp sitt lag inför nästa säsong. Timander lovade i en intervju att han kunde spela till 2020 så vi får väl se vilket lag de får ihop. Annars tar väl fotbollssäsongen över och i brist på norrländska lag i högsta serien så får jag hålla på ett annat lag som inte förväntas komma så högt i serien, nämligen Norrköping.

Familjens störste Norrköpingsfantast (han håller på MoDo också och satt i mitt knä hela första perioden och såg matchen).