tisdag 29 november 2011

Bild från Ramsele

I ett av mina första inlägg i denna blogg så visade jag ett vykort föreställande Ramsele sett från kyrktornet. Det var lite otydligt och inte så lätt att se alla hus och vägar men igår så såldes ett foto på Tradera som kan vara orginalet till detta vykort från början av 1900-talet. Där var husen mycket skarpare än vad de har varit på de vykort som jag sett. Tyvärr så hann jag inte med i budgivningen men jag har i alla fall sparat ned bilden.


Någon som kan tala om vem som bodde i husen uppe i backen?  

onsdag 23 november 2011

G. & E. Söderdahl

Idag så auktionerades ett litet reklamblad eller visitkort, eller vad man skall kalla det, ut på Tradera och tyvärr så lyckades jag inte få det.


Företaget heter G. & E. Söderdahl i Junsele. Verkar som det är en diversehandel men att de också har läskedrycksfabrik och bageri. Jag har sett en del läskedrycksetiketter men inga från Junsele. Någon som har mera information om affären? De verkar ha en filial i Eden också. Jag har vid något tidigare tillfälle skrivit om och haft en bild på Söderdahls hotell. Är det samma personer som hade hotellet som affären? 

tisdag 22 november 2011

Familjen Molund i Junsele

Jag blev för några veckor sedan tillfrågade om jag kunde identifiera några kort med hus och personer som troligen var ifrån Junsele. Tyvärr så kände jag inte igen något av husen eller personerna men på några av korten så fanns det lite noteringar. Här kan man verkligen se nyttan med att det finns ett namn eller två för med väldigt lite information så kan man säga med ganska stor säkerhet att kort föreställer en viss person.

Det intressantaste kortet med de flesta noteringarna hade följande text på baksidan: "gamla farfar morfar mormor mamma gamla farmor Einar Emil John EA".

De som jag tror finns på bilden är följande (börjar fr v):

Abraham Molund (1841-1926). Född och verksam i Mo, Junsele sn.
Abraham Molund (1872-1951). Skräddare i Krånge, Junsele sn och son till ovan.
Maria Kristina Persson (1866-1960). Född i Ål sn, Dalarna och gift med Abraham.
Elin Maria Molund (1900-1961). Gift med Erik Adolf Kallin (1890-1929).
Ulrika Eleonora Molin (1843-1936). Född i Osele, Junsele sn och gift med Abraham den äldre.
Einar Vilhelm Molund (1904-1973). Bosatt i Junsele.
Karl Emil Molund (1906-1990). Bosatt i Falun.
John Evert Molund (1908-1980). Bosatt i Härnösand.
Ernst Mauritz Abraham Molund (1894-1974). Bosatt i Stockholm.

Någon som känner igen personerna på kortet.

lördag 19 november 2011

Bilder från Junsele V

Här kommer de sista bilderna av de som jag inte lyckades köpa på Tradera. De andra som jag köpte kommer efterhand men där finns det, i alla fall på några kort, anteckningar på baksidan. Ibland kan det behövas så lite för att man skall kunna spåra upp vem ett foto troligen föreställer. Men som sagt, dessa två kort har jag ingen aning om vem som finns på bilderna och behöver därför hjälp att identifiera dem.


fredag 18 november 2011

Bilder från Junsele IV

Här kommer några fler bilder från Junsele. Hoppas även här att det är någon som känner igen personerna och kan berätta vem som är på fotografierna.





söndag 13 november 2011

Mårten Wikström i Stenviksstrand

Mårten föddes den 31 maj 1824 i Trångåsen, Ström sn. Han var en son till Jöns Jönsson Gärd (1792-1858 och hans hustru Märta Sparrfeldt (1790-1841). Han gifte sig 1849 i Ramsele sn med Sara Maria Persdotter (1826-1897). Familjen bodde först i Forsås, Ramsele sn där han skrivs som skräddare och senare i Vimmervattnet och Sörviksstrand. Cirka 1858 flyttar de till Stenviksstrand. Makarna får nio barn. Två barn som avlider som barn. Näst yngste sonen Nils Johan (1866-1890) är sjöman och avlider i Sydamerika. De andra barnen gifter sig och blir kvar i östra Ångermanland eller i Jämtland förutom sonen Jonas Eric som utvandrar till USA. Sara Marias far var lite orolig för att hans dotter skulle gifta sig med en fattig skräddare så därför såg han till att det skrevs ett äktenskapsförord. Detta kan man finna i Ramsele Tingslag småprotokoll AII:9. Här kommer inledningen av detta dokument.

" I anseende på tillärnadt äktenskap emellan undertecknad M. Wikström och Nämndemans dotter Sara Maria Pehrsdotter ifrån Wimmervattnet har bemälte Sara Maria Pehrsdotters Fader Slutit de förord å hennes wägnar, att hwad egendom, fast eller lös, Som hon nu äger eller hädanefter ärfver blifver hennes enskilda tillhörighet; Så att dess man ingen giftorätt deruti undfår och något deraf hvarken går i betalning, ej eller må pant Sättas eller intecknas för hans gäld, ehvad namne den hafva kan."

Mårten har sedan förklarat att han är fullkomligt nöjd med detta och han och hans svärfar Per Jonsson har sedan skrivit under detta och deras namnteckningar är bevittnade. 
Hos en släkting i USA finns en del av de brev bevarade som Mårten skrev till sin bror John Sparfeldt i Iowa. Där får man uppfattningen att familjen inte hade det så lätt ekonomiskt många gånger. Vissa år var tuffare än andra. Mårten avled i Ramsele sn år 1900.

Någon som vet mera om familjen och ättlingarna till Mårten och Sara Maria?