torsdag 26 januari 2012

Vykort från Ramsele

Här kommer ett vykort som är taget i Ramsele. Kyrkan syns i vänstra delen av bilden och kortet måste vara taget från någon plats sydväst eller väst om samhället. Uppe till höger skymtar en bro och det skulle kunna vara bron vid gamla kyrkan.


Någon som kan identifiera platsen där fotografen stått och tagit kortet? Den som tillverkat kortet verkar hålla till i Härnösand. På baksidan står nämligen "Ottilia Strömbäcks Pappershandel, Hernösand".

5 kommentarer:

  1. Något lite (kanske för mycket!!) om ditt kort. Kortet är en kopia av ett kort som ingår i serien "Ångermanelfvens södra gren" och är fotograferat av en fotograf med namnet N.G. Nilsson i Sollefteå. Detta kort heter i original "Ramsele N:o 57". Många av korten i "ÅSG" finns som vykort. Flera olika förlag. Nu är detta Faxälven och inte Ångermanälven men det ingår ändå i "ÅSG". Han var tydligen inte så noga. Om N.G. Nilsson kan man bl.a. säga att han bodde endast två år i Sollefteå 1891-1893. Ditt vykort bör alltså vara fotograferat någon gång mellan 1891-1893.

    Originalkorten håller en fantastisk kvalitet. Går inte alls att jämföra med vykorten. Om du vill se "Ramsele N:o 57" i original kan du kopiera och klistra in nedanstående länk. En viss skillnad.

    http://i1144.photobucket.com/albums/o496/Wivex/Ramsele57-1.jpg

    Du undrade var fotografen står. Om du vill fortsätta att kopiera och klistra har jag satt en pil där han ungefär bör ha stått. Något suddigt bild.

    http://i1144.photobucket.com/albums/o496/Wivex/Pil.jpg

    I stort sett samma kort finns som vykort i betydligt bättre kvalitet. Båda korten tagna samtidigt 1934. Kortet med pil finns nog inte som vykort. Om du vill kopiera och klistra in:

    http://i1144.photobucket.com/albums/o496/Wivex/R001.jpg

    Någon bro uppe till höger finns nog inte på detta kort. Hade man sett 50 meter till av Faxälven hade man sett bron över till gamla kyrkan. Ovanför Gamla Kyrkan finns ett område man kallar för "Prästbordet". På detta kort ser man en höhässja modell större (bör det vara) på Prästbordet. Kanske är det den du uppfattar som en bro.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tack för all information. Mycket men inte alls för mycket, bara roligt när det kommer in synpunkter och svar på mina funderingar. Verkligen mycket bättre kvalité på bilderna som du har. Det verkar finnas några pålar i vattnet långt borta, var dessa jag trodde var en bro.
    mvh
    Mats

    SvaraRadera
  3. Stämmer med pålar. Vid timmerflottningen skulle timret passera mitt under gamla bron. Stod därför pålar i form av ett V uppströms. Det är några av dessa pålar man ser. Finns med på många vykort.

    SvaraRadera
  4. Hej Mats!
    Jag vill hjälpa till att klargöra bilden som
    du har lagt ut. Fotografens placering är uppe på vagnedenipan i närheten av en utskjutande del som kallas "Jakobs näsa".Man ser översvämningen i
    bildens nedre del, men även att vattnet går långt
    upp på storön.Året stämmer, för flottarkojan är
    inte uppförd ännu.Gäller även "Ola Petters" koja.
    Pålarna i kortets övre högra kant "dyktalber"
    var till för att hålla länsbommarna på plats.
    MVH
    Alf Hedin född i Ramsele -32
    Jag har många fina minnen från där!

    SvaraRadera
  5. Man kan mycket väl se Faxälven som Ångermanälvens södra gren. Ångermanälvens flodsystem består ju av många älvar som flyter samman på olika ställen. De tre största grenarna är från norr till söder Åseleälven, Fjällsjöälven och Faxälven. Det är Åseleälven som brukar betraktas som huvudgrenen och som oftast brukar kallas ”Ångermanälven” redan innan den flyter samman med de övriga grenarna, men det är inte självklart att se det så.

    Magnus Andersson, Uppsala

    SvaraRadera