lördag 31 mars 2012

Magdalena Magnusson i Krången

När jag tittade i handelsregistret på SVAR:s sida så hittade jag en person vid namn Magdalena Christina Magnusson som driver företag under namnet Magdalena Magnusson. Det verkar att gå bra för henne för hon öppnade inom några år filialer i flera av grannförsamlingarna.

På blad 784 kan man läsa följande:
Anmälan intagen i registret 1888 den 14 dec. Kungörelse införda i ortens tidning 19 dec och i allmänna tidningarna den 24 dec.
Magdalena Christina Magnusson i Krången Ramsele socken emnar derstädes öppna handelsrörelse under firma Magdalena Magnusson

Nästa registrering finns den 24 feb 1897. Den kungjordes i ortstidningen den 14 april och i allmänna tidningarna den 30 april.
Filialer af firmans rörelse hafva öppnats inom Fjellsjö och Junsele socknar.

Nästa utökning skedde något år senare och registrerades den 25 feb 1899. Notis i ortstidningen den 9 mars och i allmänna tidningarna den 13 mars.
Filialer af firmans rörelse har öppnats inom Edsele, Bodum, Ådals-Liden, Tåsjö och Resele socknar.

Den 18 juni 1951 har det noterats att rörelsen har upphört. Jag har letat efter denna Magdalena Magnusson i Krången i husförhörslängden som sträcker sig mellan 1884 och 1893 men inte hittat någon passande person. Hittade iaf en person med det namnet som dog i Ramsele 1931 så jag skall leta vidare efter henne. Någon som vet mera om henne? Vem hon var? Vilken typ av rörelse hade hon och var fanns filialerna i de uppräknade socknarna?

3 kommentarer:

  1. Kolla SVAR Folkräkning 1930 Där finns en Magdalena Kristina Magnusson f 1856. Kan inte tyda vad som står men det kan vara F. f. stickerskor vilket väl kan stå för fabrik för. Det finns en Magdalena Kristina som är född i Lungsjön 1/5 1856 också enligt SVAR.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tack för hjälpen, har lyckats lokalisera henne och skall forska fram mera senare. Hon står som handelsidkare och jag tror att det är rätt person. Skulle vara intressant att veta var hon hade sin affär och vad hon gjorde.
    mvh
    Mats

    SvaraRadera
  3. Hejsan!
    Även jag har sett att näringsidkarna har filialer på olika platser i närområdet och detta främst fram till sekelskiftet 1900. Jag tror att det är så här: många hade inte en fysisk lokal för sin handel på annan ort utan den var ambulerande. De var ju tvungna att ha tillstånd för att sälja på marknader mm. Har hittat en kvinna boende i Fjällsjö som ansökte om tillstånd att bedriva kaférörelse på marknad i Junsele. Här står det klart och tydligt att det var marknadshandel det var frågan om. Detta var en liten tanke bara /Ulla

    SvaraRadera