söndag 18 november 2012

Henrik Jakobsson i Tara

Detta är historien om den person som inte finns noterad i födelseboken och dessutom har fått sin brors namn i vigselboken. Enligt husförhörslängden i Junsele föddes Henrik Jakobsson Stenklyft den 8 juni 1773. Någon notering i födelseboken i Ramsele har jag som sagt var inte hittat men jag tror ändå att han föddes där. När jag tittar i mantalslängderna så hittar jag rätt på Henriks far Jakob Stenklyft första gången 1771 och då är han bosatt i Vängel, Ramsele sn. 1770 hade jag inte tillgång till och 1769 fanns han inte i Ramsele. Även åren 1772 och 1773 återfinns han i Vängel. 1774 finns han både i Vängel och Nordantjäl och det verkar som om han bytt hemman med Anders Pålsson. 1775 finns Jakob i Nordantjäl. Detta tyder på att Henrik skulle varit född i Vängel, Ramsele församling och att prästen helt enkelt missat att skriva in honom i födelseboken.

Går man vidare så gifter sig Henrik med Botilda Olsdotter i Tara, Junsele den 25 mars 1808. Vigseln sker i Junsele och i vigselboken står:

d: 25 martii sammanvingdes drängen Jacob Stenklyft ifrån  Nordtjälen Pigan Botilla Olofs dotter i Tara. 

Här har prästen skrivit fel och istället noterat Henriks bror Jakob som den person som gift sig.
Makarna återfinns i Tara, Junsele sn och där kommer de att bo i hela sina liv. I familjen föds barnen:

d. Katarina föddes den 20/3 1809 i Tara, Junsele sn och dog i samma by den 15/6 1809.
d. Märta föddes den 25/12 1810 i Tara, Junsele sn.
d. Katarina föddes den 3/3 1814 i Tara, Junsele sn.

Makarna tar över hustruns föräldrahem i Tara (efter Botildas mor Gunborg Jönsdotter och styvfadern). Botilda var född den 1/8 1785 i Svedje, Håsjö sn men efter faderns död 1786 flyttade hon och resten av familjen norrut och hamnade i Junsele sn.

1839 görs en bouppteckning (eller vad man ju skall kalla den uppteckning av vad makarna ägde) för att kunna skifta boet till sina två döttrar. Systrarna gifte sig med två bröder i byn och den yngre Katarina verkar vara den som blev kvar på föräldragården.

Botilda levde inte många år efter att de skiftat ut sitt hemman utan avled den 8/6 1844. Hennes man Henrik bodde kvar i Tara och dog där den 12/12 1853, drygt 80 år gammal.

Henrik var en ättling till Kristoffer Hansson Bure som jag skrivit om tidigare. Jag återkommer och berättar mera om barnen.   

3 kommentarer:

 1. Jag fick tag på ett gammalt tråg som låg på en lagårdsbotten i Tarsele för några år sen och det är Henrik stenklyfts Bomärke på. / Donald S

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Spännande! Du har inte lust att ta några kort av det och sända till mig så kan jag göra en fortsättning på detta blogginlägg och sedan har jag intresse av att ha bilder själv eftersom jag härstammar från honom.
  mvh
  Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag kort i min mobil skicka ditt nr till mig så skickar jag bilder till dig du kan maila ditt nr . donald.stenklyft@folksam.se

   Radera