tisdag 15 april 2014

Brandförsäkring

Satt och tittade lite i digitala forskarsalen och fastnade lite i brandförsäkringsarkivet som finns där. Hittade en brandförsäkring med nr 34729, upprättad 1901, för skolan i Gårelehöjden, Junsele sn.

    Värderingsintrument, upprättadt den 1 Juli 1901 i och för försäkring i Allmänna Brandförsäkringsverket för byggnader å landet af följande åbyggnad å egendom Gårelehöjden No 1, skola i Vesternorrlands län, Resele tingslag och Junsele socken.
    Egendomen, tillhörig Junsele församling består af skolhus och uthusbyggnad samt innehar förut försäkring i verket under N:r ________
    Egendomens postadress är Gårelehöjden i Junsele.
    Eldfarlig inrättning, inom 60 meter från här efteråt beskrifna hus, finns i N:r på afstånd som planritningen utvisar.
    Vattentillgång finnes i brunn på 250 meters afstånd från ifrågavarande åbyggnad.
    På stället befintlig brandredskap består af: 1 brandstege och 1 brandhake.

Det var första inledande sidan i försäkringen och det är alltså frågan om en nyteckning i detta bolag. Fortsätter man till nästa sida så får man veta lite mer om de olika byggnaderna och det inleds med plankartan nedan.


Kartebeskrifning
N: 1. Skolhus
    2. Vedbod m.m.
    3. Landsväg

No:1 Skohuset, beläget å hemmanet Gårelehöjden No 1, vid allmänna landsvägen emellan Junsele och Ådals-Lidens socknars kyrkor, nybyggdes under år 1899.
Byggnadsämnet är af trä, taktäckningsämnet af spån och är huset rödfärgat. Byggnaden består af en våning med vind, står på 0,5 meters grofhuggen stenfot och är indeladt: till skolsal, 1 rum och kök samt förstuga med en mindre stuguqvist. Invändigt oljemålat och tapetserat och i godt stånd.
3ne eldstäder finnes i denna lägenhet.

No: 2 Matbod, vedbod och afträde dels af timmer och resverke och är yttertaket belagt med spån, står på 0,3 meters höga stenpelare, rödfärgat och i godt stånd.
Eldstad finne ej i detta hus.

Går man vidare i försäkringspapperna så finns det mått på de båda husen och en värdering där själva skolbyggnaden värderas till 3500 kr och boden till 200 kr. Vidare kan man läsa att det fanns 1 större och tvenne mindre kakelugnar och 1 jernspis och 1 kamin med tillhörande plåtrör samt kökspis.

Försäkringskostnaden för ett år blev 16:50 kr medan kostnaden för 24 år skrevs till 396 kr. Lite skillnad mot försäkringar i dag. Räknar vi om penningvärdet skulle dessa siffror motsvara ca 800 kr årligen och nästan 20000 kr för 24 år idag.

Någon som har ett fotografi på denna gamla skolbyggnad eller några historier om skolan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar