söndag 31 januari 2016

Släkten Tarander

Under 1800-talet så var det många människor med sonnamn som valde att ta ett släktnamn istället. Det var mycket enklare då och, utan att veta helt säkert, så ser det i alla fall ut som att vem som helst kunde ta vilket namn som helst. Det märker man också på att det finns många olika släkter med samma namn, på olika platser, som inte har minsta släktskap med varandra. Sådana namn som är väldigt vanliga är Selin, Nordin, Vallin och Sjödin. Medan andra namn som exempelvis Stenmark inte är lika vanligt men ändå förekommande på flera platser utan direkta kopplingar.

Att ta ett namn idag är inte lika lätt. Det är möjligt att ta ett gammalt släktnamn men då måste minst två generationer bakåt i släkten burit namnet och den som burit namnet senast får inte befinna sig längre tillbaka i släkten än fyra generationer räknat från och med dina föräldrar. Andra existerande namn får man i allmänhet inte ta men hur man kan byta sitt efternamn finns att läsa om på Patent och registreringsverkets hemsida.

Namnet Tarander, är så vitt jag vet, unikt på det sättet att det finns inte mer än en släkt Tarander och den har sitt ursprung i byn Tara i Junsele församling. Den förste som tog namnet Tarander hette Abraham Henriksson och var född 1823 23/10 i Tara som en son till bonden Henrik Henriksson och hans hustru Brita Abrahamsdotter. Abraham tog över som bonde efter fadern och gifte sig 1846 5/4 i Ramsele församling med bondedottern Märta Ersdotter. Hon var född 1824 17/1 i Imnäs, Ramsele församling som en dotter till Erik Persson och hans hustru Brita Ersdotter. Makarna fick sju barn.

s. Henrik Tarander (1846-1918).
d. Brita Märta Tarander (1850-1925)
d. Greta Johanna Tarander (1853-1929)
s. Erik Daniel Tarander (1856-1928)
s. Olof Petter Tarander (1859-1934)
d. Anna Karolina Tarander (1862-1943)
d. Maria Helena Tarander (1867-1950)

Döttrarna gifte sig Sjödin, Wiklund, Danielsson och Svensson. Sönerna fick i sin tur söner som förde namnet Tarander vidare. Abraham avled i Tara 1906 5/2. Då hade han varit änkling i över 15 år.

När kom då namnet Tarander till? Ja det är svårt att säga exakt. Första gången som han skrivs med släktnamnet är i husförhörslängden som går mellan 1874 och 1883. I födelseboken står det bara Henriksson för samtliga barn. Sedan har vi då köpet av konkursboet efter Per Henriksson (som förövrigt var gift med en syster till Abraham) som jag skrev om i blogginlägg igår. Det är daterat 1868 och där står det bara Abraham Tarander. Detta är den äldsta notering som jag hittat men har någon sett namnet tidigare så hör gärna av er och berätta om vart ni sett det.

Slår man på Tarander på birthday.se så finns det idag 47 personer som heter Tarander, dessa är födda mellan 1938 och 1999 (bara personer från 16 år visas på sidan). Dessutom kan det finnas ett antal personer till med namnet från 0 till 16 år. Men släkten är mycket större än så om man tittar på samtliga Abrahams barns ättlingar. Är ni ättling till honom, eller har bilder och historier om släkten så skriv gärna en kommentar här eller skicka ett mail.

Jag konstaterade att trots att jag härstammar från Abrahams äldsta dotter så skulle jag faktiskt kunna ta namnet Tarander då de två reglerna om minst två generationer med namnet (Abraham och Brita Märta) och att, medräknad min mamma, det är Brita Märta som är min fjärde generation rakt tillbaka.

3 kommentarer:

 1. Intressant med släktforskning jag härstammar också från Abraham Henriksson.

  SvaraRadera
 2. Kul! Vem av barnen härstammar du ifrån?
  Med vänlig hälsning
  Mats

  SvaraRadera
 3. Min farfar var Daniel Amandus Tarander och hans farfar var Abraham Henriksson Tarander
  Bittet

  SvaraRadera