söndag 10 juli 2016

Vem var Henric?

Satt och tittade i död- och begravningsboken för Ramsele församling för 1860-talet och där slogs jag av hur många barn som dog men även av att det var många personer som drunknade. Många av de som drunknade gjorde det i samband med timmerflottning. Flera råkade ut för fallande träd när de höll på att hugga timmer. Ett år verkade det också ha varit en mindre epidemi med kikhosta där flera små barn dog.


Den 16 juli 1866 avled Henric Olofsson. Om honom står "Till sin kyrkoskrifningsort okände Arbet. Henric Olofsson". Var kom han ifrån? Det märkliga är att det finns annan detaljerad information angiven om honom. Bland annat så står det att han är 37 år, 10 månader och 17 dagar vid dödsfallet. Han står som ogift. Henric drunknade i Krokforsselet och återfanns, 12 dagar senare, den 28 juli. Begravningen skedde den 5 augusti och förrättades av N. J. Frisendahl. Där finns också en notering om att han förts in i inflyttningsboken 1866 med nummer 6 men när jag går dit och tittar så finns det inga mer upplysningar.
Vem var denne Henric Olofsson? Var kom han ifrån och fanns det några som väntade förgäves på att han skulle komma hem tillbaka?

Samma dag, alltså den 16 juli, avled också drängen Nils Nilsson. Även han drunknade i Krokforsselet men han återfanns redan dagen efter. Nils var också 37 år och det står noterat att han kommer från Vitsand församling i Värmlands län. Två stycken som drunknade på samma plats samma dag borde ha uppmärksammats av någon tidning kan man tycka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar