söndag 15 oktober 2017

Idag är det 90 år sedan..

.. farmors farmor Sara Greta Henriksdotter avled. 

Hon föddes den 6 mars 1834 i Imnäs, Ramsele sn och gifte sig den 13 oktober 1856 i Ramsele sn med Erik Peter Zakrisson Sundqvist. Han var född den 6 februari 1834 i Sundmo, Ådals-Liden sn. Erik Peter var bonde i Sundmo. Han dog den 11 maj 1886 i Sundmo. Sara Greta dog den 15 oktober 1927 i Sundmo av marasmus senilis.

Farmor brukade berätta om Sara Greta och när hon besökte henne i Sundmo. Här kommer ett kort utdrag ur en släktutredning som jag gjorde 1995.

Erik Petters hustru Sara Greta var tystlåten och sa inte så mycket. Det som hon brydde sig om när de kom och hälsade på henne var att de skulle få "någe rågbulla". Hon hade en kista som nu finns i Ramsele hos Karin. Farmor fick öppna den och titta i den  och det luktade så gott där av "säljtjuker". I facket som var på sidan hade hon några näsdukar och några "finhuväkläa". De kunde gå dit barfota någon söndag för att de längtade efter rågbullar. Hon var stor och tjock till skillnad från sin syster Märta Stina. Sara Greta var födorådstagare och det var Mählers Kristina som tog hand om djuren.


Här är kistan som Sara Greta hade rågbullar i och som sedan gick i arv till farmor och min faster Karin (tack Karin för bilderna).

På framsidan står det S.G.H.D. och det står ju för Sara Greta Henriks Dotter. Året 1851 finns också där och det året fyllde Sara Greta 17 år.

Här ser man facket till höger där näsdukarna låg.

Sara Greta blev 93 år 7 månader och 9 dagar. Hennes barn blev också gamla. Yngste sonen Henrik Petter blev 92 år 9 månader och 16 dagar, dottern Kristina Margareta var 92 år så när som på 15 dagar medan yngste sonen Zakarias, som utvandrade till Kanada, bara blev 82 år. Dessutom hade Sara Greta en dotter som dog bara 10 månader gammal 1857.
Även flera av barnbarnen blev gamla, flera blev över 90 år och två stycken blev över 100 år.

I kistan står det "Ingrid Sundqvist den 24 oktober 1927". Kan det vara den dag som hon fick kistan efter sin farmor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar