lördag 2 december 2017

Sara Brita Nilsdotter (1874-1955) del 1

Tänkte att jag skulle berätta lite mera om Sara Brita, hon som lämnade skrinet.
 
Sara Brita Nilsdotter föddes 27 december 1874 i Imnäs, Ramsele sn som en dotter till Nils Henriksson (1827-1904) och hans tredje hustru Greta Maria Nilsdotter (1840-1917). Hon var makarnas andra barn och döptes 4 januari 1875. Dopförrättare var N.J. Frisendahl och dopvittnen bonden Olof Danielsson och hans hustru i Nordantjäl. Bond Hans Nilsson och hustru i Ådals-Liden och Forsnäset. Dräng Sven Peter Nilsson i Nordantjäl och bondedottern Anna Brita Henriksdotter i Imnäs. Det var många släktingar med bland vittnena. Olof var gift med en moster. Hans gift med en faster. Sven Peter var en morbror och Anna Brita en kusin.

Sara Brita bodde kvar i Imnäs hos sina föräldrar till den 26 maj 1893 då hon tog ut betyg för att utvandra till norra Amerika. Samma dag tar också brodern Eriks hustrus dotter, Margreta Karolina Jakobsson, ut sitt betyg för flytt. 


Från Imnäs och Ramsele tog de sig till Trondheim i Norge där de köpte biljetter av bolaget Domino och registrerade sig den 7 juni på fartyget Tasso. De två hade också sällskap av kusinen Erik Viktor Molin (son till en faster till Sara Brita). Sara Eriksson som reste samtidigt var född i Forsnäs och hette som ogift Strandberg. Hennes man hette Nils Ersson. Den förste Olof Henriksson har jag inte kunnat identifiera men någon koppling borde han ha till de andra.

www.norwayheritage.com kan man se att Tasso avgick den 8 juni 1893 från Trondheim och gick via Christiansund och Aalesund till Hull i Storbritannien. Resan gick vidare med skeppet Vancouver den 15 juni 1893 från Liverpool och destinationen var Quebec, Kanada. Fartyget anlände dit den 24 juni och sedan fortsatte troligen Sara Britas resa med tåg till Minnesota, USA.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar