måndag 28 januari 2019

Abraham Taranders farfar - vem var det?

Det berättas att det var två personer Abraham Henriksson och Jonas Jonsson i Tara, Junsele sn satt och funderade och diskuterade att de hade så vanliga namn. De bestämde sig för att de skulle ta var sitt släktnamn och gärna med någon koppling till byn Tara. Jonas valde först och han såg ett berg och sa att han Tar berg och det blev den första med namnet Tarberg. Abraham funderade lite och konstaterade att han fick ta något annat och det blev Tarander av det. Båda dessa släkter tror jag är unika så tillvida att de alla med dessa namn utgår från dessa två personer.

När det gäller släkten Tarander, som jag härstammar ifrån, så är finns det 44 personer från 19 år upp till 80 år noterade på birthday.se. Barn under 16 år kommer inte med där så det finns säkert fler med namnet. Gör jag samma sökning på Tarberg så finns det 63 stycken från 16 år och upp till 79 år. Ganska små släkter alltså om vi bara tittar på namnet men de som härstammar från dessa är betydligt flera.

Abraham Henriksson Tarander levde mellan 1823 till 1906. Abrahams far Henriksson (1782-1867) var född utom äktenskap som en son till pigan Karin Abrahamsdotter. Det finns en tingsnotering om denna födelse där karin och drängen Henrik Henriksson i Tängsta fick stå till svars för ett oäkta fött barn. Jag har inte hittat någon med det namnet där och inte heller i Resele. Men det finns två Henrik Henriksson i Junsele som skulle vara. Den ene är stamfar för bl.a. Molin-släkten i Osele medan den andre har sin mesta släkt i Eden men där finns bara en levande person som har en rak faderslinje till förste Henrik och den mannen är rätt gammal.

Ett sätt att få reda på om någon av dessa två Henrik Henriksson är farfar till Abraham Tarander är att göra ett Y-DNA. Mannen i Eden har nekat göra det men går kanske att övertala längre fram. I sommar fick jag ta ett DNA-test på en ättling i rakt nedstigande agnatiskt led till Abraham Tarander och nu har jag också gjort ett Y-37 på honom och kan konstatera att han och Abraham (förutsatt att alla fäder tillbaka till honom stämmer) har I-M 253. Nu är detta en ganska vanlig grupp så vi får hoppas att det någon gång kan göras ett Big-Y också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar