måndag 9 december 2019

Petter Ersson 1837-1896

Petter Ersson föddes 1837 9/8 i Nyland, Ramsele sn. Han var andra barnet till Erik Ersson (1806-1890) och hans hustru Anna Lisa Olofsdotter (1809-1883). Petter eller Per som han oftast skrivs som var makarnas andra barn.


Pehr bor hemma hos sina föräldrar och syskon ända till november 1867 då han flyttar till Silsjönäs, Fjällsjö sn och blir dräng där åt bonden Israel Olofssons änka. Israel var en bror till Pers mamma. Blir där ett år till november 1868 då han flyttar tillbaka till Ramsele sn och föräldrarnas sida. Skrivs även nu som dräng. I november 1869 flyttar han till brodern Erik Olof och blir där till 1872 då det bär av till systern Lisa Stina. Där blir det också omkring ett år innan det bär hem till föräldrarna igen 1873. Där står han först bara som son men senare som arbetare. Han blir kvar så länge föräldrarna lever och förmodligen fram till sin död 1896 10/3. I dödsboken står "Arbetaren Per Ersson i Nyland. Ogift man. Pneumonia acuta".


Har inte sett något kort av honom men i faderns bouppteckning så finns hans bomärke. Eftersom han bodde tillsammans med Erik då så fick Per uppge boet.


Det som är lite förvånande när man tittar i bouppteckningen är att det fanns en stor summa pengar efter honom, som syskonen fick dela på. Inte långt från 18000 kr efter avdrag för några få skulder. En stor summa även om det skulle vara en bonde på den tiden. Omräknat till dagens penningvärde så blir det över 1,2 miljoner kronor. Spännande om man kunde ta reda på var han lyckats få en sådan stor förmögenhet som dräng större delen av sitt liv. En rätt stor del av dessa pengar var fodringar som han hade från några olika personer men största fordran hade han på sin bror Erik Olof.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar