fredag 4 december 2020

Jöns Gärds bouppteckning

Jag har nu berättat om Jöns Gärd under några dagar och har fortsatt att titta på lite olika källor. Som jag sagt tidigare så var han fältjägare och även nybyggare i Trångåsen, Ström sn för att 1829 flytta till Stenviksstrand, Ramsele sn. Där blir han bonde på ett hemman om 1 1/2 seland. Detta hemman äger han till 1845-46 då familjen flyttar till ett torp i Sel, Ramsele sn. Där återstår att leta lagfartshandlingar på landsarkivet i Härnösand då dessa handlingar för de åren inte är digitaliserade. Torpet ligger under Sel nr 1 som är klockaren Nils Sehléns hemman. Jöns bor kvar på torpet fram till sin död 1858. Där har jag letat fram en annan källa som är intressant och man kan få en hel del information både om var arvingarna finns och framförallt om vilka saker som fanns i hemmet vid dödstillfället. Dokumentet är bouppteckningen efter Jöns Gärd. Den finns i Digitala forskarsalen och jag har nedan gjort en avskrift av bouppteckningens inledning.

Ingifven å ramsele laga Höste Ting 1858 No 12

År 1859 den 8de Februarii förrättades Bouppteckning efter Torparen Jöns Gärd i Sehl Som afled den 24de October sistl år 1858 och lämnade efter sig jemte Enkan Anna Ersdotter 15 Bröst arfvingar, nämnligen barnen med förra giftet: Förra Bonden Jöns Jönsson i Imnäs, Torparen Jacob Ersson i Utanede, skräddaren Mårten Wikström i Wimmervattnet, Nybyggaren Nils Jönsson i sistnämnda by, Pehr Wikström hvilken wistelse ort är obekant, Anna Sophia gift med Bonden Jonas Pehrsson i Sikselet, Märta Greta gift med Bonden Pahl n.n.son i Borgsjön, Eva Stina gift med Faltjagaren Lars Tjällström i Görvik och Wallborg Jönsdotter i Terrsjö oförsörjd, Samt barnen i Sednare giftet: Sönerne Eric Olof, Carl Johan, Johan Petter och döttrerna Erica och Anna Jönsdöttrar alla barnen i Sednare giftet omyndige, men de i förra giftet alla uppnådde myndige år. Ehuru termin för Bouppteckningens uprättande blifvit från Predikstolen i Socken Kyrkan Kungjordt infunne sig ingen af barnen i förra giftet utan upgaf Enkan efter derom gjord påminnelse egendomen  Såsom densamma vid mannens dödstimma befanns på följande sätt.

-------------------------------------------------------------------------------

Såsom fast egendom uptages besittningsrätten till Torpslägenheten under Klockaren Nils Sehlén hemman under No 1 i Sehl med gammal och dålig åbyggnad till               200  

 


Efter torpet följer alla saker som han hade, uppräknat och värderat en efter en. Tycker nog att han hade rätt mycket saker för att vara i ett litet torp. Totalt låg värderingen av torp och saker på över 500 riksdaler men så hade han också skulder på 150 riksdaler. Totalt i boet var det ett överskott på drygt 384 riksdaler Riksmynt. Det motsvarar i dagens penningvärde nästan 23 000 kr. 

Makarna hade flera djur som finns upptagna i bouppteckningen.

                                   Boskap

1 st Ko                                                          35

1 st 2 års Qviga                                          15

2 st Getter                      a 4 Rdr                 8

5 st Får                           a 2 Rdr               10

3 st Lam                         a 50 öre                 1:50


Ibland finns det också namn på kor och hästar men inte i detta dokument. 

Om man tittar på inledningen av bouppteckningen så verkar det inte som om de äldre barnen haft mycket kontakt med övriga familjen eftersom ingen kom på bouppteckningen och att Påls efternamn inte är känt. Observera också att de skrivit fel efternamn på sonen Jacob. Men andra källor som jag kommer till senare visar i alla fall att flera av syskonen hade kontakt med varandra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar