Här kommer en notis som fanns i Polisunderrättelser nr 62 den 29 maj 1880 under rubriken efterlyste personer.
1:o. Postrån och mord. Enligt fr. Länsstyrelsen i Hernösand ankommet telegram har Sollefteå- Backeposten sistl. Onsdag d. 26 på morgonen blifvit rånad 1/2 mil söder om Junsele samt postiljonen Sjöqvist mördad. Posten jemte hästen, som drog den, äro bortröfvade. Af värdeförsändelser innehöll posten tvenne bref till Junsele, deraf ett fr. Hrr Joh. Wikner & C:o till Inspektor Magnus Klockhoff, assureradt för 4,000 kr., och ett rekommenderadt samt tvenne till Backe, det ena assureradt för 2,000 kr. och det andra för 220 kr.
Ingen skjutsare medföljde posten. Medelst ett skott i hjertat har postiljonen blifvit mördad. En båt har samma natt blifvit stulen vid stranden af den nära mordstället flytande Ångermanelfven och rodd till plats å motsatta sidan så nära midtemot som möjligt. Å denna landstigningsplats syntes spår efter skor med klackjern och något nötta halfsulor. Klacken höll 2 dec.t. i bredd, sulan 3, o. hela längd 9,2 dec. tum.
Från Junsele går en väg öfver Gäddede till Norge, dit väglängden är 22,5 mil o. en till Hernösand, 18,2 mil samt fr.denna sistn. väg i närheten af Sollefteå en väg till Östersund-Sundsvallsvägen. Upplysningar som rörande detta brott kunna meddelas, torde telegraferas till Länsstyrelsen Hernösand.
En belöning af 500 kronor är utlofvad för brottslingarnas gripande. Medd. af Polismästaren i Sthlm.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Har du verkligen skrivit av rätt? Den här meningen till exempel är ju obegriplig:
SvaraRadera"Medelst ett skott i hjertat har postiljonen blifvit stulen vid stranden af den nära mordstället flytande Ångermanelfven och rodd till plats å motsatta sidan så nära midtemot som möjligt."
Vem blev rodd över älven? Postiljonen/den döda kroppen? Ja, så står det ju om man läser den citerade meningen innantill.
Det borde väl också gå att spåra fortsättningen på historien i polisprotokoll och (ev) rättegångshandlingar. Gör gärna det.
Mycket har ju skrivits i tidningar om den här historien under decenniernas lopp. Platsen kallas än i dag Mördarbacken, men skylten är väl borttagen sedan länge.
Hej.
SvaraRaderaTack för påpekandet. Mycket riktigt hade jag missat några ord när jag skrev av notisen. Detta är numera rättat och meningen är nu mera begriplig :-)
mvh
Mats
Jag kom i kontakt med den här händelsen i samband med att jag forskade på en person i Junsele, och fick då denna information av Göran. (Jag skriver inte ut de misstänktas namn)
SvaraRadera"N.A.F. var misstänkt som medhjälpare till svågern och den huvudmisstänkte J.S. från V. som ett par år efter mordet emigrerade till Amerika med sin familj.
J.S. var den som var starkast misstänkt för mordet på postiljonen Magnus Sjökvist i Näsbäcksbacken mellan Forsmo och Osele i Junsele den 26 maj 1880. När man tagit del av förhörsprotokollen för detta brott, ser man tydligt att så torde vara fallet, och att J.S. helt enkelt passade på att resa sin kos från de många förhören och utredningen som pågick i hela åtta år." / Göran Stenmark 2008
Enligt vad som berättats bland "moströmmarna" i Kvarnå skulle mördaren på sin dödsbädd ha bekänt mordet under tystnadslöfte för nämdemannen Adolf Moström.Han avslöjade dock aldrig vad han fått veta.
SvaraRaderaHej, jag kommer väl ihåg mördarbacken ovanför Osele. Den pekades ut när vi åkte skolskjuts till Junsele. Detvar den brantaste backen på vägen.Skogen runt backen gjorde skäl för namnet, gammal och mörk och stenig. Jag bodde i Långbjörn mellan 1956 0ch 1961 och gick mina första fem å år i skolan i Junsele.
SvaraRaderaMvh
Jan Hittenkofer
Denna tragiska och sorgliga berättelse tangerar ovanstående inlägg. Mvh Anita http://smulansblog.blogspot.com/2008/09/margareta-dorotea.html
SvaraRadera