söndag 27 juni 2010

Jöns Björn från Junsele

Läste på Anitas blogg om John Björn som kom från Junsele församling och började leta lite efter honom i kyrkböckerna. Jöns som han är döpt till finns med som född den 1 april 1861 i Långerud, Östmark sn i Värmland. Han var tredje barnet till Per Persson Björn (1830-1914) och Kerstin Jönsdotter. Jöns döptes den 3 april och dopvittnen var Erik Ersson och Kajsa Jönsdotter i Långerud. Jöns var inte ens två år när modern dog och efter fyra år till fick han en styvmor. Styvmodern blev inte heller gammal utan avled redan 1873 och samma år flyttar familjen upp till Nybäck, Junsele sn. Med sig har de också Jöns farfar som också hette Per Persson Björn. Cirka 1876 flyttar familjen till Åkerbränna i samma socken. Per gifter också om sig samma år med Anna Erika Salomonsdotter.

Jöns skrivs som arbetare och flyttar ut den 23 november 1885 från Junsele sn och kommer skrivs in i Luleå DKF den 30 november. Skrivs först vid Hotell Gellivara som markör och flyttar den 24 oktober 1886 till fliken B. Där skrivs Jöns som arbetare och eldare och gifter sig den 7 augusti 1887 med Emma Charlotta Lidberg, f 1861 i Stockholm. Makarna får två barn, Hallvi Charlotta f. 1888 10/4 och Per Yngve f. 1889 8/8. Hela familjen utvandrar i juni 1890 till Australien. Det står faktiskt så och om det är felskrivet, att de ändrade sig på vägen eller att de faktiskt var där först vet jag inte.

Vad jag vet är att de återfinns i Census 1910 USA i Kenosha, Wisconsin. Då har John (som han kallar sig där borta) en ny hustru, Matilda och äldsta barnet finns inte med. De som finns är sonen Yngve 20 år, Edith 15 år och Helen 5 år. Har också återfunnit sonen Yngve och han levde ända till 1975.

2 kommentarer:

  1. Tack Mats för kompletteringarna om John Björns fantastiska livsöde! Jag lägger in en länk till ditt inlägg och ovanstående urklipp i mitt inlägg om John Björn.

    Fortsatt fin sommar!
    Hälsningar Anita

    SvaraRadera
  2. Här är mer uppgifter om John Björn som var bror till min fars farmor. Har ännu fler bilder som jag fick nu i vinter efter en från Åkerbränna. http://farmor-gammaltochnytt.blogspot.com/search/label/John%20Bj%C3%B6rn

    SvaraRadera