Följande olika arkiv går det att söka i (informationstext hämtad direkt från lantmäteriets hemsida):
Lantmäterimyndigheternas arkiv: Lantmäterimyndigheternas arkiv är här ett virtuellt arkiv som innefattar både de kommunala och de statliga lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv. Här finns bl.a. 1700- och 1800-talets skifteskartor och många andra lantmäteriförrättningar före år 1928.
Lantmäteristyrelsens arkiv: Från LMS-arkivet visas material från år 1630 fram till 1928. Här finns vägkartor, läns- och landskapskartor, sockenkartor, stadskartor, geometriska jordeböcker samt handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från lantmäterimyndigheternas arkiv.
Rikets allmänna kartverks arkiv: Från RAK-arkivet visas Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och den s.k. Häradsekonomiska kartan; tre bladindelade kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under 1800 - 1900-talet.
Det som man kan säga om dessa olika arkiv är att det första har jag använt mest där det finns alla de saker som jag räknat upp ovan. I det andra har jag hittat avskrifter av Laga skifte för ett antal orter som jag sökt efter. Men avskriften är bara på Laga skiftes första del, själva protokollet, ej på uppräkningarna av alla jordbitar.Rikets allmänna kartverks arkiv: Från RAK-arkivet visas Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och den s.k. Häradsekonomiska kartan; tre bladindelade kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under 1800 - 1900-talet.
Jag har hittat en hemmansklyvning i Forsmo, Ramsele sn från 1889-07-26. Där finns en Allmän Kungörelse som lästes upp i Ramsele kyrka söndagen den 6 mars 1887 enligt notering på densamma av tjänsteförrättande pastor Carl. J. E. Hasselberg. Den lyder som följer:
N:o 16
Hos Kongl. Maj:ts Befallningshafvande hafva Henrik Nilsson och A.G. Göransson anhållit om förordnande för Kommissionslandtmätaren T. A. Bäfverfeldt att verkställa klyfning å alla egorna till hemmanet N:o 1 om 8 seland i Forssmo by, Ramsele socken, af hvilket hemman sökanderne äro egare till hälften hvardera; och varder med anledning häraf samt med stöd af föreskriften i 2:a kap. 13 § af Kongl. Maj:ts förnyade nådiga stadga angående skiftesverket i riket den 9 November 1866, öfrige vederbörande härigenom förelagdt att inom 14 dagar, efter det denna kungörelse blifvit från predikstolen i Ramsele sockens kyrka uppläst, hit inkomma med yttrande, huruvida de förena sig med sökanderne i valet af förättningsman, och sådant vid förlust af rättighet att i frågan ytterligare höras; börande för ärendets vidare handläggning bevis öfver uppläsandet af denna kungörelse i nämnda sockens kyrka af sökanderne hit ingifvas.
En skärmdump av sidan visas nedan:
Tittar vi längre fram i dokumentationen så finns det med en lista på ägarna till Forsmo by. Dessa finns i ett utdrag av mantals- och skattskrivningslängden från 1886. Då hade hela byn 12 seland eftersom byn inte ingick i hel skatt förrän 1888 (då det blev 24 seland) Ägarna var då:
4 Seland Göran Ersson
4 seland Lugnviks Nya Ångsågs aktie bolag
2 seland Björknäs bolag
2 seland Olof Olssons sterbhus (min farfars farfar)
När hemmansklyvningen började så verkar det som att det är Göran Erssons söner Erik Peter och Anders Georg som tagit över hemmanet. Efter klyvningen så är det följande ägare till Göran Erssons del (och då är det också full skatt):
Litt B Forssmo nr 1 4 Seland Erik Peter Göransson.
Litt Ba Forssmo nr 1 4 Seland J. Fr. Norlin.
Litt C Avsöndring från hemman Forssmo Litt B och Litt Ba Torparen G.A. Thunström från Imnäs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar