torsdag 12 augusti 2010

Kvarnen i Nässjö

Omkring sju kilometer väster om Ramsele finns byn Nässjö. Det är en av de äldre byarna i församlingen. Där finns det en kvarn.

Tyvärr har den bara öppet några timmar varje dag och bara i juli månad. Men det finns i alla fall en informationsskylt utanför där man kan man läsa lite fakta om kvarnen.

I äldre tid fanns det fyra bäckkvarnar och en såg som ägdes av byborna. En lite modernare kvarn uppfördes senare av brukspatron Fitinghof (f 1804) men den brann ner omkring 1880. Några år därefter så uppförde bryggeriägare P E Ahnlund och trävaruhandlare Elias Eliasson den nya kvarnen med såg och hyvel. Kvarnen producerade ca 200 kg mjöl/timme och kostnaden var ungefär 2 öre/kg.

Skandinaviska Elkraft förvärvade fastigheten och vattenrätten och då fick fastighetsägarna i Nässjö rätt till fri malning, sågning och hyvling till husbehov under 50 år enligt ett kontrakt. Ett elverk uppfördes i kvarnhuset och julen 1913 levererades elektriskt ljus till Ramsele kyrkby.

Kapaciteten på kraftverket var 80 Kw [sic] och det fanns en högspänningsledning till Ramsele på 10 Kw via sex transformatorer. Varje 25w normalljuslampa kostade 6 kr/år. Det sades att detta var landets billigaste elkraft. 1923 bildade Ramselebor ett bolag som köpte aktiemajoritet i elbolaget. Under denna tid så tillämpades en glidande taxa med ett pris av 10 kr för första lampan, 8 kr för nummer två och 6 kr för övriga. 1935 köpte Graningeverken kvarnen och fastigheten samt distributionsnätet för 60 000 kr.

Kvarnen var i drift till 1958. Sista mjölnaren var Erik Nilsson i Nässjö. Det finns en ränna förbi kvarnen, som är bevvarad, för flottning. Flottningen upphörde 1961 och sågen brukades av byborna fram till 1963 enligt kontrakt. Ramsele kommun övertog hela anläggningen 1968.

1 kommentar:

  1. Nässjö kvarn är sevärd och en vacker plats! Jag åkte ibland dit när jag arbetade i Ramsele.
    Bara för att njuta av stillheten.

    SvaraRadera