torsdag 7 september 2017

Organisten Röström i Hudiksvall

En gren i min släkt som jag tyckt varit väldigt intressant är min farfars farmors fars gren. Han hette Jöns Jönsson i Sverige och John Sparfeldt som emigrerad till USA. Mer om honom finns här. Denna släkt har haft lite annorlunda släktnamn och andra yrken än bönder och torpare som resten av min släkt varit. Jöns fader var fältjägare med namnet Jöns Gärd, farfadern Jöns Roth var också fältjägare och samma var hans far Nils Svedberg. Modern var den som hade namnet Sparfeldt och hennes far, Jakob Sparfeldt, var ur- och instrumentmakare. Jakobs pappa hette Per Zakrisson Sparfeldt och hade troligen fått namnet genom att vara soldat. Per skall vara född 1718 enligt husförhörslängden men vi har inte hittat honom i födelseboken. Han gifter sig i Sidensjö sn och försvinner senare därifrån och vi har inte hittat vart. Det skulle kunna vara till Norge för dit flyttade sonen Jakob.

Pers far hette Zakarias Röström och han var organist, först i Luleå, och senare i Hudiksvall. Han föddes omkring 1689 i Umeå Landsförsamling. Gift med Katarina Persdotter Röberg (1689-1733). Makarna hade sju barn. Den första Cecilia var född 1709. Barnen Katarina (1711), Anna (1711-1711), Anders (1714) och Katarina (1615) var födda i Luleå. Per (1718) och Kristina (1721) troligen i Hudiksvall. Zakarias dog 1725 15/4 i Hudiksvall och begravdes i kyrkogången. Det finns en bouppteckning efter honom och summan är över 1000 Riksdaler. I dagens värde motsvarar det över en miljon kronor. Hustrun tog, efter hans död, barnen med sig och flyttade norrut till sin släkt.

När jag bodde i Söderhamn var jag på besök i Hudiksvall men bara någon enstaka gång. När vi åkte söderut igen i somras så stannade vi för där i drygt ett dygn och besökte bland annat kyrkan i staden. Det är sällan man har möjlighet att vara inne i en byggnad som man med säkerhet vet att en förfader född på 1600-talet varit inne i också!


Kyrkan i staden heter Jakobs kyrka. Den är stadens äldsta byggnad från 1672. Staden Hudiksvall är sedan 1582 men det finns inga andra byggnader från den tiden kvar. Byggmästaren hette Johan Mattsson och han fick ansvaret för byggnationen 1668. Invigningen skedde 1672 och detta genom en predikan av professor Martin Brunnerus på själva midsommarafton.

 I dödboken 1725 står det att Zakarias begravdes i kyrkogången och det finns även en numrering, N11. Vilken kyrkogång och plats det är nog svårt att veta, dessutom så är det nu trägolv i kyrkan.

1897 görs en ny orgelfasad, den tidigare var från 1748. Nytt orgelverk tog de i bruk några år innan nämligen 1895.
    
Världens kramigaste man Bosse måste också få en kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar