Idag har jag varit på första träffen i kursen Att arbeta med historiska arkiv som jag går på Linköpings universitet. Jättespännande att få höra mer om hur arkiven är uppbyggda, vad det finns mera för skriftliga källor att använda, lära mig mer och bli bättre på att läsa gammal stil. Sedan skall det bli intressant att göra ett projektarbete genom att använda några intressanta källor. Har en idé men får se imorgon när vi skall få sitta i forskarsalen och beställa fram dokument.
I Vadstena finns landets äldsta och första landsarkiv, grundat 1899. Sedan kom de andra därefter och de två sista som tillkom var Östersund 1929 och Härnösand i början av 1930-talet. Här är en bild på Vadstena slott. Det påbörjades 1545 och cirka tio år senare så blev det Magnus Vasa, Gustav Vasas son, resident. Tror inte att han hann med att vara där speciellt mycket. Drygt 100 år senare så var det residens för Karl X änka Hedvig Eleonora. Under 1700-talet användes det både som spannmålslager och för textilvävning.Så i slutet av 1800-talet kom landsarkivet in och idag finns där över 6 mil gamla handlingar. Sedan några år tillbaka så har landsarkiven uppgått i Riksarkivet så det heter numera Riksarkivet i Vadstena.
Här står jag på den vall som återskapats under 1980-talet och i vallen finns salar där de förvarar alla handlingar. Den andra vallen på andra sidan återskapades några år efter denna. De gamla vallarna hade rasat och jordmassorna flyttades bort när Göta Kanal byggdes.Här är stora torget. Den stora byggnaden var tidigare bankhus och den lägre byggnaden till vänster är omnämnd så tidigt som 1550, gamla byggnader.
Efter föreläsningarna fick vi en guidad tur runt i stan och här är vi på väg bort till klostret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar