torsdag 29 maj 2025

Ur ett sockenstämmoprotokoll

I sockenstämmoprotokoll i Ramsele hittade jag ett dokument om min mormors mormors farfar och farmor. 

I Ramsele födelsebok för 1795 kan man läsa att Erik Danielsson och Lisa Ersdotter i byn Nyland fick en dotter den 30 juni. Barnet döptes till Lisa den 5 juli. Dopvittnen var Pehr Hindricsson i Nyland, Maths Mathsson i Vängel. Dräng Daniel Danielsson i Böle. Hustru Lisa Jacobsdotter i Nyland. Hustru Brita Danielsdotter i Vängel och pigan Catharina Ersdotter i Nyland. Under Lisas namn står det att hon är död men ingen notering om när .  

Genom att titta i död- och begravningsboken så hittar jag Lisas dödsnotis men den är inte fullständig. Det som står är följande: ”Nyland   Eric Daniels sons dotter Lisa död d. Julii begrafv: d: förqvafd."  Här finns varken död- eller begravningsdatum men det finns en dödsorsak som gör att man börjar spekulera i vad som kan ha hänt.

När jag tittar i sockenstämmoprotokollen för 1795 så hittar jag en handling som berättar om barnet Lisa utan att nämna henne vid namn. Där står att den 17 juli 1795 anmälde Eric Danielssons, i Nyland, svärmor Anna Josefsdotter att hans hustru Lisa Ersdotter föregående morgon hittat sitt barn dött bredvid sig i sängen. Kronolänsmannen Pehr Sellstedt blev inkopplad och ett möte hölls den 18 juli, dit kom också Pehr Henricsson med hustru från Nyland och Nils Månssons hustru även hon i Nyland. De hade dagen innan besiktat det döda flickebarnet. Vid detta möte deltog också Måns Månsson från Lungsjön, Pehr Pehrsson från Bölen, Johan Olsson i Vallen, Matts Mattsson i Vängel och från kyrkan deltog också pastor och komminister. I dokumentet finns en vittnesbeskrivning från var och en av de tre personerna och de beskrev att det på barnen såg en blånad på läpparna, hakan och ner mot halsen. Ingen av dem såg något tecken på tryckning på andra delar på kroppen och de såg inte heller något blod i mun eller näsa. Pehr tyckte sig se rynkor på benen som av en svullnad som lagt sig medan hans hustru inte kunde se om ben och fötter varit svullna och inte heller om barnet varit sjukt . 

Utlåtandet av kronolänsman var följande:

KronoLänsman Sellstedt kunde ei finna annan vårdslöshet af det döda barnets Moder wara begången, enlt förstånde undersökning, än at hon tagit barnet i sängen; men som barnet lärer, förut warit sjukt, och modern som wader af Allmogen, denna tid af mycket arbete utmattad, ensam ei kunde waka, utan tagit det utur waggan och lagt det i sängen, men brukat den försigtigheten at lägga det et stycke ifrån sig ansåg icke för sig til ständigt at göra annat påstående .

När det gäller de källkritiska principerna så är kyrkböckerna en primär källa för denna typ av uppgifter. Uppgifterna är också nedtecknat nära i tiden. Födelse- , död- och begravningsböcker är upptecknade i närtid till respektive händelse. Här kan man se att de ändå inte lyckats få ett datum för död och begraven. Noteringarna i sockenstämmoprotokollet tyder på att dödfallet anmäldes direkt, besiktningarna gjordes dagen efter dödfallet och mötet hölls en dag senare och där deltog de som gjort besiktningen. Så även här får man säga att de två första principerna är uppfyllda även om det inte är helt tydligt när dokumentet skrevs. Oberoendet borde också vara uppfyllt då det är primära källor men tendensfriheten skulle kunna ifrågasättas då föräldrarna och de som vittnade bodde i samma by, Pehr och Lisa var också släkt. Inga generella slutsatser dras och slutsatserna är rimliga utifrån objektiv forskning.  

Dokumentet i sockenstämmoprotokollen finns här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar