onsdag 7 oktober 2009

Ramsele gamla kyrka

Ramsele gamla kyrka finns på Grannäset. Den är från 1200-talet och nämns för första gången i en gränshandling från 1273. Enligt sägnen var det elva bönder som byggde kyrkan. Det finns ett gammalt rim som säger "Botal i Bäck, Sangel på Mon, Kettel i Holme och Tämmas i Nyland". Det kanske kan vara några av dessa bönder. Kyrkan är en skalmurskyrka av gråsten. Man gjorde upp en stockeld och stenarna rullades in i elden. Stenarna blev heta och då slog man vatten på dem så att de sprack i två bitar. Dessa lades sedan med släta sidan utåt i två väggar, en yttre och en inre. Mellanrummet fylldes sedan med kalk och grus. Kyrkväggen blev då tät och stark. I öster och i söder finns små fönster. Ingångsporten är smal och det tyder på att kyrkan är en försvarskyrka. Fakta om kyrkan är hämtad från hembygdsboken "Ramsele-Edsele bygd".

För några dagar sedan köpte jag ett kort som visar kyrkan och gamla prästgården. Kortet är skrivet 1947 så bilden är från då eller tidigare.

Kortet är skickat till Fröken Augusta Eriksson, Fridhera(?), Hulta, Sätila, Västergötland och har följande text:

" Sänder en hälsning till Augusta från Norrland jag är här på semester. Här är mycke vackert och vackert väder har vi. Det är skönt att komma från Solhem ett tag. Hälsningar i mängd från (Hälsa Anders) Gunhild"

Kortet är poststämplat i Flyn i juli 1947. Någon som känner till personerna i fråga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar