Fick ett foto (ett vykort) från Stefan Lundin (tack för det). Det föreställer gamla kyrkan i Mo, Junsele sn och så finns det också en bild av klockaren Nils Abraham Stenmark.
När jag fick kortet blev jag tvungen att titta lite i kyrkböckerna för att se vem Nils Abraham var, visste ju att han inte var släkt med Stenmark i Gårelehöjden, Junsele sn. Nils Abram, som han var döpt till, föddes den 23 september 1834 i Rösta, Resele sn. Han var en son till bonden Nils Olof Stenmark (1803-1871) och hans hustru Märtha Edbom (1812-1908). Bondsonen Nils Abraham tar ut flyttbetyg i Resele den 21 maj 1865 och kommer in till Junsele den 4 juni. I inflyttningslängden finns det ingen notering om var han flyttade in men det troliga är att han kom till byn Mo direkt. Där återfinns han iaf som klockare 1865. Han gifter sig 1874 med Catharina Margareta Danielsdotter f. 1852 och de får barnen Nils Daniel f. 1875 och dottern Catharina f. 1876. Nils Abram avled i Mo, Junsele sn den 30 mars 1877. Dödsorsaken anges vara kräfta (=cancer) i ett lårben. Hustrun och barnen flyttar till Eden, Junsele sn i slutet av 1877 eller början av 1878. Där gifter hon om sig 1889 med skomakare Nils Jonsson Skoglund f. 1855 och får fem barn med honom.
Någon som känner till mera fakta om Junsele gamla kyrka i Mo och klockaren Stenmark? På kortet står att kyrkan är uppbyggd 1763, målad 1770 och nedriven 1885. Stenmark fick själv tillverka en orgel för att ha i kyrkan.
söndag 11 oktober 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Mats!
SvaraRaderaI boken "Junsele kyrka 100 år" utgiven 1985 finns ett kapitel (sid. 84), skrivet av Gunnel Malmqvist, som heter "Stenmarksorgeln". En orgel som blev uppkallat efter Nils Abraham Stenmark. Stenmark fick klockartjänsten i Junsele 1865. Han erbjöd sig dessutom att renovera kyrkorgeln mot 300 Riksdaler Riksmynt. Stenmark var även sångare: "Stenmark hade en stark sångröst, när vinden låg från Mo till Eden, kunde man höra honom där när det var någon begravning och man sjöng ute."
Hälsningar Anita
Hej!
SvaraRaderaTack för informationen och "boktipset". Någon aning om var man får tag på den boken? Antar att det kan vara svårt!
mvh
Mats
Boken distribuerades via Junsele hembygdsförening. Kanske finns den kvar? Tala med Göran Stenmark. Han vet säkert.
SvaraRaderaHälsningar Anita
Hej Mats,
SvaraRaderaDu har inte tillgång till Lars Molins häfte "Mo, Junsele kyrkby i mer än 400 år"?
Där står en hel del om Junsele gamla kyrka - nedtecknade minnesbilder, en bänk-delning upprättad år 1840 bland mycket annat...
Hej!
SvaraRaderaVad gäller gammelkyrkan i Mo Junsele har jag mycket. Inventarieklistor i flera omgånger, syneprotkoll, sägner, förteckning på klockare, präster osv. Ska försöka lägga ut lite här då och då
Jag har boken Junsele kyrka 100 år om du inte får tag på den på annat sätt.
SvaraRaderaHälsningar
Magnus
Hej!
SvaraRaderaKarin: Nä den boken har jag inte, verkar intressant. Får försöka få tag på den.
Magnus: Får väl kanske låna den och läsa då?!?
/Mats