onsdag 3 februari 2010

Ramsele bryggeri

För några dagar sedan handlade jag tre gamla flasketiketter på Tradera. Dessa kommer från Ramsele Läskedrycksfabrik. Jag visste att det funnits ett bryggeri i Ramsele men hade ingen mera fakta om det. Sökte därför på nätet och på denna sida hittade jag en del information som ursprungligen har framtagits av SVAR i Ramsele.

Det var år 1893 som Ernst Ludvig Wettermark anlade ett bryggeri i Ramsele. Han var bryggmästare. Bryggeriet bytte ägare några gånger innan patron J. Pettersson blev dess ägare 1907. Rättigheterna till bryggeriet hade därför Sollefteå-bryggeriet. På 1950-talet så var det ett barn till Ernst Ludvig, vid namn Konrad Wettermark, som förestod bryggeriet.

Finns det någon som kan berätta mera om bryggeriet? Enligt obekräftade uppgifter skall det ha funnits två bryggerier i Ramsele, stämmer det? Om det fanns två vet jag inte säkert vilket som mina etiketter kommer från. I vilket fall som helst så kommer de här:


Dessa två verkar vara äldre eftersom de har telefonnummer 10. När utökade man antalet siffror i telefonnummer i Ramsele?

Här är det ett femsiffrigt telefonnummer, 100 10. Troligen den yngsta av dessa tre.

Ernst Ludvig Wettermark var född 1865 i Linköping och gifte sig 1898 med Arvina Karolina Andersdotter, född 1876 i Helgum. Ernst Ludvig avled 1942 och hustrun 1963. Skall försöka ta reda på lite mera om dem vid ett senare tillfälle.

6 kommentarer:

 1. Jag visste inte att det fanns ett bryggeri i Ramsele ..Kul ! Donald

  SvaraRadera
 2. Mer om bryggeriet finns på http://www.ramsele.com/industrihistoria/pdf/wettermarks.pdf

  SvaraRadera
 3. Jag har en massa öl flaskor med etiketter på från ramsele bryggeri:) Och en träback som det ligger i,50 flaskor men hälften är från strömsund bryggeri.

  SvaraRadera
 4. Spännande, är det många olika etiketter? Lust att knäppa ett kort och skicka till mig?
  mvh
  Mats

  SvaraRadera
 5. Skulle gärna köpa en flaska från Ramsele Ångbryggeri, verksamma några år före 1900 tror jag.. johan.pettersson@harnosand.se

  SvaraRadera
 6. Och även nån från andra bryggerier i Ramsele förstås!

  SvaraRadera