söndag 21 februari 2010

Junsele hembygdsgård

Här kommer det ett vykort som visar Junsele hembygdsgård. Jag har varit inne där bara någon enstaka gång men tror mig komma ihåg att huset kommer från Rö (eller möjligen Tara) och att en av ägarna hette Per Danielsson. Någon som kan bekräfta eller dementera detta? När hamnade huset på hembygdsgården och var kom den ifrån innan den placerades i Rö?

Per Danielsson föddes den 20 januari 1840 i Tara, Junsele sn. Han gifte sig den 5 juni 1864 i Junsele med Märta Dorotea Grundström. Hon var född den 21 november 1843 i Mo, Junsele sn. Familjen bodde i Rö fram till 1888 då de sålde och flyttade till Granvåg, Sollefteå sn. Makarna fick sju barn tillsammans. Märta Dorotea avled i Granvåg den 19 januari 1905 och Per dog i samma by den 29 maj 1910.

Jerker Sjödin har skrivit i sin bok Röåborna om Per Danielsson och att han genomförde den första försäljningen av ett helt hemman i Röån när han 1888 sålde hela hemmanet till Sandvikens Ångsågsbolag.

Jerkers bok om Röåborna är en bok som jag verkligen kan rekommendera. Jag läste den för något år sedan och den är en gedigen studie av en by (eller faktiskt två byar) i Ångermanland från nybygge till idag. Där finns beskrivning av nybyggare, torpare och bönder som bott där och många roliga och intressanta historier som Jerker snappat upp genom berättarkvällar i byn och vad han hört från släktingar. Det finns också ett stort antal fotografier i boken och dessutom många av Nicke Sjödins träffsäkra historier på mål. För mig som är släkt med samtliga de fyra bönderna som fanns i byn omkring 1812 så är boken bara en guldgruva att ha! För intresserade så finns mera information om boken här.

3 kommentarer:

  1. Hej. Stugan inköptes av hembygdsföreningen 1932 från Nils V Selin. Den skall ursprungligen ha stått i Tara och flyttats till Rö av Per Danielssons far på 1840-talet då den byggdes om och större. Jag har en del material om detta som jag kan skicka om du vill ha. I början av 1900-talet hyrdes stugan ut till olika familjer och personer, bl.a. familjen Vedin fram till att båda föräldrarna dog i Spanska sjukan. Den användes även som danslokal m.m. innan den timrades ner för att bli hembygdsgård

    Göran Stenmark

    SvaraRadera
  2. Hej Göran!

    Tack för informationen. Du får jättegärna skicka över det du har. Spännande att höra om att det var Pers far Daniel Persson som flyttat stugan eftersom han var min morfars morfars far.

    mvh

    Mats

    SvaraRadera
  3. Saxat från Hembygdsföreningens hemsida:
    För att få reda på hur en Junselegård tedde sig under 1700-talet frågade man en del äldre Junselebor till råds, och redan första året förvärvade man en mangårdsbyggnad ifrån Rö för 1000 kronor. Säljare var N.W Selin i Tara. Rivningen och upptimringen sattes bort på ackord till J.A och H.N för 700 kronor. I detta arbete ingick ej rundstenssockel och takläggning, vilket utfördes på idéell väg.

    Göran

    SvaraRadera