onsdag 30 maj 2012

Första världskriget

Man brukar säga att första världskriget startade den 28 juni 1914 med skotten i Sarajevo. Det var många dispyter och många länder var oeniga om saker och hade varit så under flera år men detta var gnistan som tände elden. Kriget pågick under fyra år och slutade först 1918. I slutet av kriget härjade Spanska sjukan och där dog många civila. Spanska sjukan har jag skrivit om tidigare (klicka här) så den kommer jag inte att orda mera om nu. Istället går jag tillbaka till första världskriget. Jag har lite dålig koll på hur mycket Sverige var inblandad i det men jag antar att vi mobiliserade ett antal personer för att kunna försvara landet. När jag tittat i polisunderrättelser från 1916 så ser jag att det finns några av dessa som tröttnat och rymt från sina regementen. Har letat fram två stycken med anknytning till Ramsele församling.

Den förste hittade jag i Polisunderrättelse nr 35 den 28 mars 1916 under avsnitt A Efterlysta personer.


9:o: V. korpr. vid 10:e komp. I 18 Johan Edqvist — född 11 /4 91 i Edsele s:n, Västernorrlands län, och hemmahörande i Ramsele s:n, samma län, 170 cm. lång, undersätsig, med blont hår, blågrå ögon, gråblek hy, något insvängd näsa, bred mun och blå tatuering å båda armarna — vilken 15/3 rymt från regitet, torde efterspanas och, om han anträffas, dit återföras; enl. begäran från Chefen från 10:e komp. av Västmanlands reg:te, Västerås.

Nr två hittade jag i nr 51 den 4 maj 1916 och även han under avsnitt A Efterlysta personer.

5:o. Värnpl., kustart. 1029/9 Johan Verner Andersson -- född 16/8 94 i Ramsele s:n, Västernorrlands län, och där hemmahörande, 175,5 cm. lång, med mörkt hår och blå ögon — vilken rymt från Vaxholms kustart.-reg:te, torde efterspanas och, därest han anträffas, dit återföras; enl. begäran från Chefen för Vaxholms kustart.-reg:te, Vaxholm.

Johan Edkvist hittades och fick tillbringa 1 mån och 11 dagar i Straffängelset i Västerås med start 10 maj 1916 och orsaken var rymning mm.

tisdag 29 maj 2012

Stulen velociped

I polisunderrättelserna för den 21 september 1916, under rubriken E. Stulen och bortkommen egendom,  kan man läsa följande:

2:o. Natten före 21/8 d. å. bortstals från lantbr. A. Nordkvist i Nordsjö en utanför ett hus i Nylands by i Ramsele s:n stående nästan ny herrvelociped av Norrlandsexpressens fabrikat, med svartlackerad ram, röda stänkskärmar och fäljar samt frihjul, väska och pump. Tjuven okänd. Medd. av krlm. von Hausswolff i Ramsele distrikt.

Vem var denne A. Nordkvist? Det finns två möjliga i Nordsjö, Ramsele församling. Den ene var Magnus Albin Nordkvist, född 1896 och död i december 1916. Han skrevs då som hemmansägare. Det andra alternativet är hans bror Karl Anshelm Nordqvist, född 1898. Han skrivs också som hemmansägare och avled 1924. Båda två var söner till Magnus Petter Nordqvist (1859-1905) och hans hustru Kristina Charlotta Brander (1861-1929). Stavningen av namnet Nordqvist varierar.

måndag 28 maj 2012

Bilunderrättelser

Jag har tittat lite i bilunderrättelser för 1914 och 1915. Dessa år kan vara de första åren med bilunderrättelser och jag letade naturligtvis efter personer från Ramsele eller Junsele.

1914 hittade jag inga från någon av församlingarna men 1915 fann jag en person vid namn Gunnar Österlund. Han skulle kunna vara den första som haft bil i Västra.

I Meddelande angående automobiltrafik nr 5 den 31 maj 1915 står att K.B. i Västernorrlands län har meddelat ingenkänningsmärke med nr Y235 till Gunnar Österlund i Junsele. Detta skedde den 6 maj 1915.

Någon som känner till denne Gunnar Österlund och hans bil och om den bilen var den första som rullade i området?

lördag 26 maj 2012

Polisunderrättelser 1917

I polisunderrättelserna nr 136 från lördagen den 17 november 1917 kan man läsa följande notis under avdelning C som är Diverse underrättelser.

2:o. Den 2/11 anträffades liket av en okänd man — se bilden å 2:a sidan — hängande i ett träd, med snara om halsen, invid allmänna landsvägen omkr. 8 km. från Junsele kyrka i riktning mot Åsele s:n. Mannen, som troligen varit död omkr. 14 dagar, beskrives vara 45 —50 år gammal, 180 cm. lång, med rödbrunt hår och rödbruna mustascher samt iklädd 2 enradiga rockar, 2 par byxor, 2 västar, 4 skjortor samt pjäxor. Upplysningar, ledande till den dödes identifiering, torde sändas krlm. Domeij i Junsele distrikt, vilken medd. förestående.

Det finns också en bild publicerad på personen i fråga:


Tittar man i Junsele död- och begravningsbok så kan man läsa följande:

Nr 53 död nov ? En okänd mansperson ålder 45 a 50 år. Hängning Själfmord. Begravd dec 30. Hemort okänd.

Fick man någonsin veta vem denne man var?

tisdag 22 maj 2012

Vykort till A. Molund

Har köpt ett vykort på Tradera som skickats till skräddaren A. Molund 1905. kortet visar Edsele och det finns en hel del text skriven på framsidan men eftersom författaren skrivit i bilden är det lite svårt att läsa.


Abraham Molund (1872-1951) har jag skrivit om tidigare (klicka här). Det är troligt att det var han som var mottagare av kortet.


Kortets baksida med adressaten och ett frimärke med poststämpel 12 jan (eller juli) 1905.


fredag 18 maj 2012

Mähler-släkten

Såg för någon månad sedan att det var en artikel i Tidningen Ångermanland om att Mählers Smide i Näsåker och Sollefteå Svetsmekano slagit ihop sina företag. Mählers Smide har en lång historia med smeder i Näsåker. Som jag skrivit i tidigare blogginlägg så har Mählers släkten haft ett stort antal smeder. Verkar för flera grenar varit ett yrke som gått i arv i flera generationer.

Det började med Karl Fredrik Kristian som levde mellan 1718 och 1790. Han var född i Tysland och skrivs som stålsmedsmästare. Han kom till Sollefteåbruk i slutet av 1740-talet på rekommendation av Jonas Alströmmer (potatiskungen). Han var gift med Helena Foss 1712-1802 som också kom från Tyskland. De hade flera barn med sig. Sonen Johan Vilhelm Adolf Mähler 1742-1791 arbetade också som stålsmed men efter ett stöldmål blev han förvisad från Bruket.

Där tog smederna slut i min gren av släkten som gick via Långsele och Resele till Salsjön i Edsele sn där Märta Greta Mähler levde och var gift med torparen Anders Nilsson 1825-1895. Makarna hade flera barn och en var dottern Kristina Lisa Andersdotter som gifte sig till Forsnäs, Ådals-Liden församling. Hon var min mormors farmor.

I Ångermanland så finns det många ättlingar till Karl Fredrik Kristian Mähler. Om man tittar i folkräkningen för 1900 så hittar man 49 stycken med efternamnet i Västernorrlands län. Av dessa finna 16 st i Resele, 13 st i Ådals-Liden, 4 st i Helgum och i Junsele, 2 st i Nätra, Överlännäs och Bjärtrå. Detta var bara de som fört namnet vidare, många fler är de som har andra namn.

Mähler-släkten bildade för några år sedan en släktförening och de har en hemsida som finns här. Föreningen ger årligen ut två nyhetsbrev och har regelbundet släktträffar, den senaste var förra året och den har jag publicerat bilder från tidigare.

Ni som vet om att ni härstammar från Mähler får gärna skriva en kommentar till detta inlägg och tala om hur ni kommer tillbaka till den förste idag kände Mähler.

måndag 14 maj 2012

Ramsele Prostgård

Här kommer ett kort som visar Ramsele prostgård, ännu ett av många kort som visar området nere vid gamla kyrkan. Detta är en något annorlunda fotovinkel och jag har inte sett många liknande kort.


Även detta kort är skickat av Alexius Rydén som jag skrivit några korta rader om tidigare. Denna gång så har han skickat kort, daterat 29 juni 1910, till Herr Carl Ol. Friberg i Mofalla, Karsberga, Skaraborgs län.

torsdag 10 maj 2012

Gamla bron i Ramsele

Här kommer ett kort som visar den gamla bron i Ramsele. Den gick över Faxälven snett nedanför nuvarande utomhusbadet. Man ser nipan upp och nya kyrkan uppe på kanten.


Någon som vet när den byggdes och när den revs?