fredag 18 maj 2012

Mähler-släkten

Såg för någon månad sedan att det var en artikel i Tidningen Ångermanland om att Mählers Smide i Näsåker och Sollefteå Svetsmekano slagit ihop sina företag. Mählers Smide har en lång historia med smeder i Näsåker. Som jag skrivit i tidigare blogginlägg så har Mählers släkten haft ett stort antal smeder. Verkar för flera grenar varit ett yrke som gått i arv i flera generationer.

Det började med Karl Fredrik Kristian som levde mellan 1718 och 1790. Han var född i Tysland och skrivs som stålsmedsmästare. Han kom till Sollefteåbruk i slutet av 1740-talet på rekommendation av Jonas Alströmmer (potatiskungen). Han var gift med Helena Foss 1712-1802 som också kom från Tyskland. De hade flera barn med sig. Sonen Johan Vilhelm Adolf Mähler 1742-1791 arbetade också som stålsmed men efter ett stöldmål blev han förvisad från Bruket.

Där tog smederna slut i min gren av släkten som gick via Långsele och Resele till Salsjön i Edsele sn där Märta Greta Mähler levde och var gift med torparen Anders Nilsson 1825-1895. Makarna hade flera barn och en var dottern Kristina Lisa Andersdotter som gifte sig till Forsnäs, Ådals-Liden församling. Hon var min mormors farmor.

I Ångermanland så finns det många ättlingar till Karl Fredrik Kristian Mähler. Om man tittar i folkräkningen för 1900 så hittar man 49 stycken med efternamnet i Västernorrlands län. Av dessa finna 16 st i Resele, 13 st i Ådals-Liden, 4 st i Helgum och i Junsele, 2 st i Nätra, Överlännäs och Bjärtrå. Detta var bara de som fört namnet vidare, många fler är de som har andra namn.

Mähler-släkten bildade för några år sedan en släktförening och de har en hemsida som finns här. Föreningen ger årligen ut två nyhetsbrev och har regelbundet släktträffar, den senaste var förra året och den har jag publicerat bilder från tidigare.

Ni som vet om att ni härstammar från Mähler får gärna skriva en kommentar till detta inlägg och tala om hur ni kommer tillbaka till den förste idag kände Mähler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar