torsdag 5 december 2019

Erik Danielssons bouppteckning

En annan intressant källa är domböckerna där man kan hitta t.ex. bouppteckningar och få en uppfattning om vilka saker som fanns i ett hushåll. I Digitala forskarsalen kan  man hitta register över bouppteckningar och när jag slog där så finns det två uppteckningar för Erik Danielsson i Nyland, en som gjordes vid hans död 1847 men där fanns också en från 1830 som jag visar nedan.


År 1831 den 12 Januari å Ramsele Vinterting ingifven nr 35

År 1830 den 6e December lät Bonden Eric Danielsson och dess Hustru Lisa Ers dotter i Nyland inventera och upteckna all i Boet befintiliga Egendom, hvilka redan öfverlemnat Hemmanets styrsell till enda Sonen Eric som emot utgifvande af årliga Födoråds underhåll komma att det besitta, sedan han nu med utgående 3rne systrarnne öfverens kommit om Hemmanets Wärde till Femhundrade Sextio Sex Riksdaler Trettio Två skillingar Banco hvaraf någon utlösen för det närvarande icke kunna Stadgas förän Hemmanets Skulder blifvit godt gord, och upgafs Egendomen till anteckning på följande Sätt,

Skatte Hemmanet Nyland No 3: % Seland     566:32

Sedan fortsätter uppräkningen av alla saker som fanns med värdering av varje enskild sak. Sist i uppteckningen finns alla skulder till olika personer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar