lördag 24 oktober 2020

Armasjärvi

Idag är det 80 år sedan en färja med militärer kantrade på sjön Armasjärvi i Norrbottens län. I Wikipedia kan man läsa att det var Bodens ingenjörsregemente som skulle förflyttas över sjön till förläggningen på den östra sidan. Omkring 100 personer från två plutoner beordrades att kliva på färjan under färjkarlens protester som informerade att färjan bara kunde ta hälften åt gången. Mitt på sjön förliste färjan och det var iskallt i vattnet. 46 man dog och det var 44 militärer och två civila. De två civilisterna var färjkarlen Göran Blomster och hans bror Olle. Den senare såg olyckan från stranden och rodde ut för att rädda nödställda i vattnet. Många av militärerna som förolyckades var från Västernorrlands län och en person, Erik Bertil Sellgren, kom från Ovanmo, Ramsele sn.

Händelsen i Armasjärvi uppmärksammades i P4 Västernorrland idag och inslaget finns här.

Erik Bertil Sellgren föddes den 3/5 1918 i Ovanmo, Ramsele sn som en son till Erik Jacob Sellgren (1883-1925) och hans hustru Margareta Götilda Larsson (1883-1968).


Bilden hämtat från Ramsele födelsebok 1918 som finns i Riksarkivets Digitala forskarsal.


Arkiv Digital har fotograferat värnpliktskort och där kan man också hitta Erik Bertil Sellgren. På baksidan av kortet står att han fick uppskov 1938 och på framsidan finns det en svag blyertsanteckning att han skrevs in 1939 men inkom 1940. Datumet är svagt men ser ut som 5/7 (skulle kunna vara 5/9) så han Bertil hann inte vara med så länge innan den ödestigna kvällen vid Armasjärvi.


I dödboken för Ramsele som även den finns i Riksarkivets Digitala forskarsal kan man läsa följande om honom:

Drunkning under beredskapstj. I sjön Armasjärvi (olyckshändelse).

Dödsort. Armasjärvi, Hietaniemi, Norrbotten.

Enl. Telegram fr. Kapten Samelius, Övertorneå 26/10 40. Meddel. om dödsfall från p. ämb. i Hietaniemi d. 29/10 40.

Han begraves den 3/11 1940 på Ramsele kyrkogård. Bilden har jag tagit för några år sedan, tror att stenen nu är borttagen.


Ett sorligt slut på ett kort liv under andra världskriget. Han var en av många som dog i onödan pga av att ett befäl inte lyssnade på färjkarlen och skickade ut färjan överlastad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar