onsdag 28 oktober 2020

Digital släktforskardag

I lördags blev det en heldag framför datorn när sex olika släktforskarföreningar anordnade en digital släktforskardag. Det var dubbla föredrag varje timme från kl 9 till kl 16. Därefter en halvtimmes Café med respektive förening. Orkade inte upp till kl 09 men lyssnade på det första föredraget kl 10 och var sedan med till slutet. Jättebra att de har en sådan tillställning på video för då kan släktforskare runt om i landet vara med och lyssna och ställa frågor, annars måste man oftast resa långt för att vara med. Flera av dessa föreningar har också sitt säte och samlingar i Stockholm.

Första föredraget jag lyssnade på var Gyllenåder, Saltfluss och moderpassion - Gamla tiders sjukdomsnamn. Hur kan vi tolka dessa? Det var ett intressant föredrag av Olof Cronberg från föreningen DIS. Han är läkare och släktforskare och han berättade om olika sjukdomar i äldre tid och lagen som sade att mellan åren 1750 och 1830 var det obligatoriskt att rapportera dödsorsak till Tabellverket. Inte lätt för en präst att vara så bevandrad i medicin så att han kunde bedöma vad som var dödsorsaken för församlingsborna. Därför ganska svårt att exakt veta vad en gammal dödsorsak är idag.

Nästa föredrag som jag lyssnade på var om att släktforska i Finland och det var bl.a Marianne Jonasson som berättade om källorna i Finland. Hon är med i Släktakademien. Verkar finnas en hel del digitalt material i Finland och mycket är tillgängligt på nätet. Lite oklart om man behöver vara medlem och att det kostar för att komma åt information eller inte men blev i alla fall sugen på att leta rätt på mera uppgifter om några släktingar därifrån födda på 1600- eller 1700-talen. En viktig sida är https://www.sukuhistoria.fi/sshy/index_sve.htm. Den finns på svenska, engelska och finska. Det är 100 års sekretessgräns i Finland och den är väldigt strikt så det gör att det blir lite svårare att forska på ättlingar på 1900-talet.

Det tredje föredraget var om att hitta sina släktingar på 1900-talet och det var Släktakademien som höll i det föredraget. Bra föredrag där också men inga nya källor att titta i för mig utan jag hade koll redan på de olika mantalsregister som finns i Arkiv Digital för 1940, 1950,1960, 1975 och 1985 samt deras personregister från 1840 till 1947. Det berättades också om skivorna som Riksarkivet tagit fram med mantalsuppgifter 1970, 1980 och 1990. Inget om hur man hittar uppgifter från Skatteverket efter 1991.

Därefter lyssnade jag på ett föredrag om Valloner och hur de kom till landet och ett om gårdsforskning. Det senare var mer intressant då det är spännande att följa en gård eller en by från nybygge till nutid. Har börjat både med Forsmo, Ramsele sn och Nordsjö i samma socken.

Som jag skrev i början var det flera föredrag samtidigt så det återstår att titta på inspelningarna för några till när de kommer. Dessutom finns en del filmat material från de olika föreningarna som det också går att titta på. Program för dagen finns här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar