onsdag 14 juli 2010

Vad blev det av Elin Nord?

Elin föddes den 10 december 1885 i Tarasjöberg, Junsele sn. Hon var en oäkta dötter till Katarina Mattsdotter. Elin döptes den 26 december av Frans Blix. Hon var Katarinas fjärde oäkta barn och hon skulle få flera syskon som också var födda utom äktenskap, något som inte var varken lika vanligt eller sett som särskilt bra på denna tiden.

Modern skrivs som lös piga och 1888 flyttar hon och barnen till Vallen, Junsele sn och bosätter sig på nummer två där. Elin flyttar 1902 till Tarasjöberg och skrivs här som piga och även Nord i efternamn. 1903 flyttar hon tillbaka till Vallen och blir nu piga hos hemmansägaren Jonas Otto Nilsson. Han äger 1 1/6 seland av Vallen nr 2. Nästa flytt sker 1904, fortfarande i Vallen men nu till Gustaf Bernhard Viberg (f. 1853 i Lycksele). Han är också hemmansägare till att börja med men skrivs sedan som förre detta hemmansägare. Både han och Elin flyttas över till boken för obefintliga den 31 december 1910. Där står det "Lärer vistas i amerika".

De åkte båda två till Trondheim och köpte biljetter där och tog båten därifrån. Skeppet hette Tasso och linjen Allan. De åkte den 10 maj 1905 och destinationen var Whitewood i Kanada. Förutom Elin och Gustaf så var det en kille på 16 år som hette Gustaf Adolf Bergvall som åkte samtidigt, han kom också från Junsele. De fortsatte den 18 maj 1905 från Liverpool till Canada och där är jag lite osäker på vilken hamn de gick av i men troligen Montreal (vid avresa från England ser det ut som Quebec). Anländer gör de den 27 maj. I listorna för anlända är det lite svårt att hitta rätt på dessa tre eftersom deras namn står lite annorlunda än hemma i Sverige. De är Gustaves Weiberg, Mrs C Nord och Gustaves Weiberg. Den sistnämnde är det mest underliga, att Gustaf Adolf Bergvall blev angiven med samma namn som Gustaf Wiberg (men yngre).

Vad hände sedan? Någon som vet vad det blev av Elin? Jag har återfunnit de två andra i Census 1916, de har fortfarande samma namn och bor i Last Mountain, Saskatchewan, står som änkling och son. Elin har kanske gift sig men hennes spår tog slut när hon kom in till landet.


2 kommentarer:

  1. Elin Nord blev kvar i Kanada och hennes ättlingar har fortfarande kontakt med släkten på Vallen. Gustaf Bernard återkom till Vallen men slutade sina dagar hos dottern i Lycksele. Vem ynglinge var är okänt men på baksidan av ett foto, tagit i Trondheim innan resan över Atlanten, står han som fosterson. /Ulla Ramne

    SvaraRadera
  2. Gustaf Bernhard Karlsson Viberg 1853-1879 (född i Lycksele) var gift med Märta Dorotea Pålsdotter 1820-1900 i hennes andra gifte.

    Gustaf Adolf Bergvall f 1888 (son till Erik Olof Ersson Bergvall f 1851) var ett barnbarn från hennes första gifte med Erik Henriksson 1815-1898. Alla i Vallen.

    http://smulansblog.blogspot.com/2010/04/erik-henriksson-f-1815-vallen-junsele.html

    Sommarhälsningar!

    SvaraRadera