söndag 13 november 2011

Mårten Wikström i Stenviksstrand

Mårten föddes den 31 maj 1824 i Trångåsen, Ström sn. Han var en son till Jöns Jönsson Gärd (1792-1858 och hans hustru Märta Sparrfeldt (1790-1841). Han gifte sig 1849 i Ramsele sn med Sara Maria Persdotter (1826-1897). Familjen bodde först i Forsås, Ramsele sn där han skrivs som skräddare och senare i Vimmervattnet och Sörviksstrand. Cirka 1858 flyttar de till Stenviksstrand. Makarna får nio barn. Två barn som avlider som barn. Näst yngste sonen Nils Johan (1866-1890) är sjöman och avlider i Sydamerika. De andra barnen gifter sig och blir kvar i östra Ångermanland eller i Jämtland förutom sonen Jonas Eric som utvandrar till USA. Sara Marias far var lite orolig för att hans dotter skulle gifta sig med en fattig skräddare så därför såg han till att det skrevs ett äktenskapsförord. Detta kan man finna i Ramsele Tingslag småprotokoll AII:9. Här kommer inledningen av detta dokument.

" I anseende på tillärnadt äktenskap emellan undertecknad M. Wikström och Nämndemans dotter Sara Maria Pehrsdotter ifrån Wimmervattnet har bemälte Sara Maria Pehrsdotters Fader Slutit de förord å hennes wägnar, att hwad egendom, fast eller lös, Som hon nu äger eller hädanefter ärfver blifver hennes enskilda tillhörighet; Så att dess man ingen giftorätt deruti undfår och något deraf hvarken går i betalning, ej eller må pant Sättas eller intecknas för hans gäld, ehvad namne den hafva kan."

Mårten har sedan förklarat att han är fullkomligt nöjd med detta och han och hans svärfar Per Jonsson har sedan skrivit under detta och deras namnteckningar är bevittnade. 
Hos en släkting i USA finns en del av de brev bevarade som Mårten skrev till sin bror John Sparfeldt i Iowa. Där får man uppfattningen att familjen inte hade det så lätt ekonomiskt många gånger. Vissa år var tuffare än andra. Mårten avled i Ramsele sn år 1900.

Någon som vet mera om familjen och ättlingarna till Mårten och Sara Maria?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar