Såg en intressant artikel i Svenska Dagbladet om digerdöden. Där berättas att den, mellan 1350 och 1450, halverade befolkningen i Sverige. Då många dog så blev mängder av gårdar ödehemman och det gjorde att de andra gårdarna kunde växa och människorna som överlevde kunde få det bättre med tillgång till mera mark att bruka. Nu skall det göras en studie för att kartlägga sjukdomskatastrofen.
- Det sker ständigt en växelverkan mellan samhället och miljön. Här har vi ett exempel på hur en stor samhällsförändring får omfattande ekologiska konsekvenser, som i sin tur återverkar på samhället säger Per Lagerås, docent vid Riksantikvarieämbetet till Svenska Dagbladet.
Per leder ett forskarlag som består av sex personer. Med hjälp av pollen, skelett och arkeologisk dokumentation skall de titta på denna tidsperiod och vilka effekter som digerdöden fick. Pollen hittar de lagrade i skikt på botten av sjöar och i våtmarker. Med detta kan man se vilka växter som var dominerande före och efter digerdöden. Lårben från skelett kan mätas för att få en uppfattning om människors längd och deras tänder kan ge en bild av vad de åt. Genom att studera tiden före och efter vill man se om människorna som överlevde digerdöden och levde efter den var mera välmående än de före.
Digerdöden var ju något som man läste om i skolan men det var för många år sedan så jag blev tvungen att leta rätt på en gammal uppslagsbok och där stod följande:
Digerdöden kallades i Sverige den epidemi som vid mitten av 1300-talet hemsökte hela den då kända världen. Genom ett engelskt, vid Bergen ilanddrivande skepp, vars hela besättning dött i pesten, kom den på sommaren 1349 till Norge. Hösten s.å. trängde den in över Sveriges gränser. Ryktet hade föregått den, och med fasa emotsåg man, vad som komma skulle. Noggrannare uppgifter om dess framfart i Sverige saknas, men det beräknas, att 1/3 av landets vid den tiden till knappt 1/2 mill. uppgående befolkning bortrycktes.Den totala förlusten av av människoliv i Europa beräknas till 25 mill.
Hur mycket människor som bodde i Ramsele och Junsele runt digerdöden har jag ingen aning om och vet inte att jag sett några uppgifter i de böcker jag läst så är det någon som har sådan information så får ni gärna skriva en rad.
lördag 13 oktober 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar