Guiden berättade att kyrkan har anor från minst 1200-talet och sedan byggts på undan för undan. Den utformning som kyrkan har idag fick den 1715 och har nu plats för cirka 1500 personer i två plan. Som mest har kyrkan kunnat ta cirka 2000 personer men några bänkar har plockats bort till den nuvarande uppsättningen av bänkar.
Vad är då äldst i kyrkan? Det finns sex pelare som har lite räfflor. Det är den äldsta delen av kyrkan och resten är påbyggnader. Räfflorna kan man se på bilden ovan.
Ett av de äldsta föremålen i kyrkan är det krucifix som hänger långt fram i gången nära altaret. Det är daterat till 1300-talet.
Denna tavla är också riktigt gammal. Den föreställer Jesus och Maria och den hämtades hem från Italien av Axel Munthe. Tavlan skall också vara från 1300-talet.
Kyrkan har inget vanligt torn utan mera en spira och en kupol. Den tillkom under 1700-talet och inspirerades av en deltagare i Karl XII:s slag i Ryssland i början av 1700-talet.
I kyrkan finns två orglar och den största av dem har 50 stämmor och är Dalarnas största orgel. Den andra är betydligt mindre och nyare och finns mellan predikstolen och altaret.
Hej!
SvaraRaderaJag hittade hit pga dina fina bilder på Leksands kyrka, där jag tillbringade mycket tid som barn, då min far var klockare där. Jag tänkte bara berätta att det var han (Hans-Åke Månsson) som byggde den lilla orgeln framme i kyrkan i slutet av 80-talet. Även om den stora orgeln är helt underbar (en av Sveriges bästa), så ville han ha mer kontakt med prästen, kören och församlingen. Det krävdes en hel del övertalning för att han skulle få göra ingrepp i den fina gamla kyrkan och dessutom lägga ut närmare två miljoner om jag minns rätt. Men det har gjort enorm skillnad för musiklivet i församlingen!