Tittade lite i Kungliga Bibliotekets tidningssamling för att hitta något om ett dödsfall i Ramsele 1895. Det hittade jag inget om men istället så fann jag denna notis i Sundsvalls Tidning den 18 april 1895. Här lindar man inte in saker utan det är bara rätt på utan tanke på känsligheten i personuppgifter.
För vexelförfalskning har arbetaren Olof Johan Molén i Holmforsen [SIC, borde vara Holafors], Ådals-Liden häktats.
Den förfalskade vexeln var på 517 kronor 57 öre och var belånad i Hernösands enskilda banks afdelningskontor i Sollefteå.
M. har erkänt brottet och uppgaf att han var skyldig vinhandelsfirman C.A. Lindgren & C:o i Stockholm omkring 300 kr., och att det varit för att betala denna skuld, som han tillgripit denna utväg.
Han hade äfven betalt firman med de för vexeln erhållna penningarna.
I sin hemort är Molén känd som en mycket dålig person. Han är af Resele häradsrätt dömd för flera resor olaga utskänkning af spritdrycker och vin och för våld mot tjensteman. Han har ej något stadigt arbete utan försörjer sig mest på olofliga geschäft. Molén är född den 11 augusti 1870, men ser något äldre ut. Hans utseende är för öfrigt ganska egendomligt. Ansigtet är hoptryckt och bredt. Näsben saknas nästan. Han hade ämnadt gifta sig om söndag och voro trenne lysningar afkunnade, då denna obehagliga affär kom emellan. Antagligen till lycka för hans fästmö.
Bröllopsspirituosa hade han köpt för 91 kronor och dessutom en hel del husgeråd, allt för de orätt bekomna penningarna, af hvilka han nu ej hade ett öre kvar. V. A.
Ja det var ord och inga visor. Olof Johan Molén var född 1870 11/8 i Ådals-Liden sn. Han blev trots detta missöde gammal och avled först 1965 27/6 i Näsåker, Ådals-Liden sn. Han var då änkling sedan över 36 år. Hustrun avled 1928 17/12. Hustrun, Margareta Erika Sundvall, var född 1872 8/7 i Ådals-Liden och de gifte sig 1896 28/6. Vad jag kan se lyste de i mars 1895 så det blev alltså giftermål i alla fall. I församlingsboken för Ådals-Liden står följande:
af Resele Häradsrätt dömd för förfalskning till böter och 1 år och 6 dagars straffarbete , som till ändagår d. 15 Febr 1896, och förlust af medb. förtr. 2 år ifrån d 15/2 96.
Verkar som han lugnade ner sig och skrivs senare i församlingsböckerna som arbetare och skogsarbetare. Makarna fick, om jag räknat rätt 14 barn men minst åtta av dem dog som unga. Jag har skrivit av från en annan tidning om samma brott tidigare och det finns här. I den artikeln uttryckte de sig lite snällare. Där kan man också se att en av de drabbade för förfalskningen var H. Tarander i Tara, Junsele sn.
onsdag 20 juni 2018
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar