tisdag 27 februari 2024

Slagsmål

I tidningen Frihetsvännen 24 april 1863 finns följande notis om ett slagsmål i Ramsele.

Slagsmål i stor skala har, enligt länsmannen Rosanders rapport till Landshöfdingeembetet i Hernösand, Påskdagen egt rum uti Forssås by af Ramsele socken mellan Finnar och Svenskar, efter intagning af spirituosa hos en nybyggare Erik Ersson. Striden, som varat i flera timmar, har haft det resultat att en Erik Erssons måg Erik Henriksson i Bofors blifvit ihjälslagen och en stor mängd af de öfriga erhållit mer eller mindre vådliga skador. Den dödades baneman är finska arbetaren, ynglingen Jokan Ågren från Malax socken, hvilken blifvit till länsfängelset införpassad. Uti byarna Forssås, Stenviksstrand och Sörviksstrand uppehåller sig en mängd Finnar, Norrmän och Wermlänningar, hvilka af sina arbetsgivare icke hållas till ordning och laglydnad, hvadan länsmannen befarar att särskilda åtgärder för polisens förstärkande erfordras på principalernas bekostnad.

Den länsmannen Rosander måtte vara en spekulativ man, som vill att oskyldigt folk skall betala den hjelp han kan behöfva att fullgöra sina skyldigheter emot våldsamma sällar! Så långt går det väl dock ännu icke Sverge.


Vad kan man då hitta om huvudrollsinehavarna i kyrkböckerna? Jo i husförhörslängden Ramsele 1846-1854 i byn Bofors finns det en Erik Ersson med familj, bl.a. dottern Anna.


När jag letar vidare på dottern och följer honom så ser jag att hon gifter sig med en Erik Henriksson och strax efter så står han som död i husförhörslängden. I dödboken finns följande notering om honom.

Där framgår att Erik var nybyggare i Bofors, bara drygt 22 år gammal och att han blev "mördad af en Finne gl. ett slag åt hufvudet". Stämmer alltså ganska bra med tidningsartikeln ovan.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar