lördag 25 juni 2011

Fale Bures ring 1938 del II

När jag tittar i programmet så verkar det som att det var första gången som föreställningen hölls 1938. Lördagen den 2 juli kl 19 står det "Urpremiär å Ångermanländska Festspelet Fale Bures Ring". Sedan verkar det som om föreställningen gick kl 14 och kl 19 söndagen den 3 juli också.

Föreställningen var ett festspel i fyra akter av Adolf Råde. Han var under en period kyrkoherde i Ramsele församling. Av de figurer som var med i föreställningen kan nämnas bönderna Botal i Bäck, Kettil i Holme och Flake i Vallen. Bäck vet jag inte var den byn ligger, någon som har en aning? Kyrkoherde i Rafnasil (äldre benämning på Ramsele) när pjäsen utspelades var Dominus Peder.

Handlingen försiggår år 1319 och pjäsen spelades på platsen framför Ramsele gamla kyrka.

Tyvärr står det inte vem som spelar vem i pjäsen. Huvudregissör var Tage Ohlsson och biträdande var K. Norberg och Demi. Originalmusik av Kurt Törnwall. Dansen instuderad av Demi. Dräkterna kom från Skansens Rustkammare i Stockholm. Älvornas dräkter från Ohlssons Ateljé. Skådespelare och statister var Ramselebor.

2 kommentarer:

  1. gunn martinsson26 juni 2011 18:59

    Hej!
    Bäck är de gårdar som ligger längst västerut i Ramsele. Mellan vägen genom byn och den nedre nyare vägen. Jag känner till 3 syskon som bodde där. Elias, Erik och Ingrid Eriksson. Det kan vara Elias som du skriver om. Han var en mycket duktig båtbyggare. Han var också en hel del i Sollefteå och hjälpte Lars Wilson med bävrar. Elias i Bäck. Eriks dotter Barbro i Bäck har jobbat i kassan på Cetes i massor med år fram till dess hon slutade och började på SVAR istället.

    SvaraRadera
  2. Det vore intressant och få veta mer om Fale Bure./ Donald

    SvaraRadera