onsdag 12 augusti 2009

Landsarkiven och bouppteckningar

Jag har för några dagar sedan gjort ett besök på Landsarkivet i Härnösand och forskat en dag. Besökte folkbokföringen och fick uppgifter om några familjer som jag följde in på 1900-talet och sedan tittade jag på en hel del bouppteckningar.

Det finns sju stycken Landsarkiv som har delat upp arkivhandlingarna i landet geografiskt mellan sig (finns vissa undantag). Dessutom finns Värmlandsarkivet och Stadsarkiven i Stockholm och Malmö. Vid varje Landsarkiv finns också en avdelning som har hand om modernare material (yngre än 70 år). Jag har besökt hälften av dem och funnit att det är lite varierande tillgänglighet och service på de olika arkiven. Här nedan har jag gjort en lista på de arkiv som jag besökt och rangordnat dem efter den service som jag fått på respektive ställe.

1. Landsarkivet i Östersund
2. Landsarkivet i Vadstena
3. Landsarkivet i Härnösand
4. Stadsarkivet i Stockholm
5. Landsarkivet i Uppsala

Bouppteckningar
På Landsarkiven finns bouppteckningar för de respektive arkivens upptagningsområde och dessa kan beställas via internet. Sedan februari detta år så har de en gemensam beställningsblankett som underlättar en hel del. Nu behöver man inte gå in i rätt Landsarkiv utan det räcker med att veta var den sökta personen dog, län och församling. Genom att skriva in uppgifterna i formuläret och skicka iväg kommer beställningen automatiskt att gå till det arkiv som har bouppteckningen. De bouppteckningar som finns på Landsarkiven är de som är upprättade före 20010701.

Bouppteckningar upprättade senare finns fortfarande på Skatteverket. Där är den geografiska uppdelningen lite annorlunda och handläggningen av dessa nyare bouppteckningar sker på tre orter, Härnösand, Visby och Kalmar. Vilka län som hör till vilken ort och mail adresser för beställningar finns på Skatteverkets hemsida.

Väntetiden på att få bouppteckningar är lite varierande från bara någon dag till flera veckor hos Landsarkiven. Detta beror förmodligen på hur många beställningar de får in samtidigt. Man kan välja om man vill ha det som mail eller brev och min erfarenhet är att i de flesta fall är det bättre kvalité på papperskopior än de scannade filer man får på mail. De scannade har väldigt olika kvalitet där en del ser ut som en gammal dålig faxkopia och andra är i färg och hur skarpa som helst. På Skatteverket är de väldigt snabba och oftast kommer det mail därifrån samma dag eller dagen efter man beställt. De skickar ofta i tif eller jpg, filer som är ganska små till storleken men tillräckligt bra för att kunna läsas enkelt.

Jag tycker att bouppteckningar är ett bra komplement till övriga källor när man släktforskar. Dels har man möjlighet att få veta vilka arvingar som finns till en person och på detta sätt kunna kartlägga barn till någon person på 1900-talet när inte CD-skivorna med mantalslängder 1970 och 1980 räcker till. Äldre bouppteckningar ger också mycket bra information om vilka saker som fanns i hemmet och det är nästan möjligt att "möblera" ett helt hus, rum för rum med hjälp av dessa handlingar. Man kan många gånger få veta namn på kor och hästar på gården. Senare års bouppteckningar har inte riktigt den noggrannheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar